Срби Црне Горе

Његошева капела: Три пута рањавана, али тек од комуниста разрушена

Књаз Михаило је чак водио и судски спор са државним властима, као легитимни потомак лозе Петровић Његош. Државне институције и данас држе сакривену од очију јавности документацију о овом судском процесу.

Свакоме је познат сан владике Петра Другог Петровића Његоша да почива на висинама Ловћена. На Језерском врху подигао је још за живота капелу, коју је посветио стрицу Св. Петру Цетињском, казавши да жели да буде сахрањен „на оној висини, која је највиша у Црној Гори и од куд се виде понајвише само србске земље и сиње море“. Скоро два вијека касније владика лежи заточен у масиву Маузолеја.

Капела је неколико пута бивала оштећена, али се сваки пут обнављала. Владичин покој и данас ометају, не страни непријатељи, него државна власт којој није свет његов аманет.

Његошева капела: Три пута рањавана, али тек од комуниста разрушена
Његошева капела након рушења 1916. године

Цркву коју је Његош подигао још 1845.г. и у којој је пет година касније сахрањен разорила је први пут окупациона Аустро-угарска војска 1916. године.

Обновљена је тек 1925. од стране његовог потомка краља Александра Карађорђевића. Архитекта Николај Краснов је обавио реконструкцију  цркве коју је див­но осликао српски сликар Урош Предић.

kapela obnova povorka
Поворка након извршеног покопа у обновљеној капели 1925. године

Црква је оштећена још једном од стране италијанских фашиста 1941. године. Сваког пута, црквица се обнављала.

Разорили су је не странци, тек Титови комунисти 1972. године. Рушење капеле, представљао је обрачун са српским идентитетом Црне Горе.

njegoseva kapela unutrašnjost
Унутар ловћенске капеле. Са десне стране је саркофаг владике Петра Другог Петровића Његоша

Да спријечи њено рушење залагао се и књаз Ми­ха­и­ло Пе­тро­вић Ње­гош.

Вјечни покој највећег српског Пјесника и мислиоца досад су се усуђивали да ремете само душмани Српства у данима српске трагедије. Сада су и црногорски комунисти наумили да Његошев надгробни споменик преуређују по својој обијести. ‘За правило лудост изабраше’, па су одлучили да капелу на врху Ловћена сруше и да на њено мјесто поставе један световњачки споменик“, писао је безуспјешно књаз Михаило.

razrušena kapela 1972.
Разрушена капела 1972. године

Михаило је чак водио и судски спор са државним властима, као легитимни потомак лозе Петровић Његош. Државне институције и данас држе сакривену од очију јавности документацију о овом судском процесу.

ostaci groba njegoš
Остаци Његошевог гроба данас

Данас је камење од њених остатака разбацано на Ивановим коритима а дјелови ентеријера оштећени и разбацани у котларници зграде општине Цетиње. Заточен у масивној грађевини, без кандила и иконе, владика заједно са нама, чека да слобода осване Црној Гори и српском народу који је стварао и бранио.

kandilo iz njegoseve kapeleКандило из Његошеве капеле

Преузето ИН4С

Back to top button