ВидеоЂорђе Бојанић

Ниш: Борци и хероји у дефилеу до прве спомен-крипте Новим косовским јунацима (видео)

Данас, 24. марта у Храму Светог Василија Острошког у Нишу отворена је прва крипта посвећена Новим косовским јунацима на коју се чекало 25 година.

Борци и хероји које је у дефилеу предводио пензионисани генерал-пуковник Владимир Лазаревић, окупили су се код Стоп-шопа у Нишу (спој бул. Медијана и бул. Цара Константина), и сви заједно (све борачке организације) кренули  пешице ка храму Св. Василија Острошког.

На церемонији отварања крипте новим Косовским јунацима испред храма Св. Василија Острошког. обратили су се: генерал-пуковник Владимир Лазаревић,  министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар одбране Милош Вучевић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

Приређен је и пригодан програм. А после поменa који је служио Епископ нишки г. Арсеније,  и грађани су могли у мимоходу да одају пошту новим Косовским јунацима у спомен-крипти.

 

У Храму, на мермерним плочама, уклесано је 1.139 имена припадника Војске Југославије, полиције и безбедносних снага, који су изгубили живот бранећи своју отаџбину Косово и Метохију од стране терориста и Нато агресора 1998-99. год.

Погледајте како изгледа крипта коју је фрескоосликао наш руски брат из Сибира.

 

Пре 25 године на мирну европску државу сручиле су се злочиначке НАТО бомбе. Агресија НАТО-а против Југославије у марту-јуну 1999. године оправдавана тобоже бригом о обесправљеном албанском становништву Косова и Метохије, трајала је 78 дана.

НАТО злочина морамо и данас да се сетимо… Битно је да тај злочиначки период никада не заборавимо и њега се сетимо и то исто пренесемо нашој деци.

Погледајте филм КОШАРЕ

Фото-видео: Ђорђе Бојанић

Приредио: Ђорђе Бојанић, уредник сајта Српска историја

Back to top button