Новости – Дешавања

НАТО купује хиљаде зимских маскирних униформи; Русија поручује: Купите уџбенике из историје

Купују и униформе за операције на –40 степени Целзијуса.

Стална мисија Русије при НАТО-у препоручила је Сјеверноатлантском савезу да умјесто зимских униформи купи уџбенике из историје.

„Ово је очигледно потребно да би се доказало чисто одбрамбено војно планирање НАТО-а. Можда је боље да купе књиге из историје, на пример о Стаљинграду?“, наводи се на званичном налогу руског представништва на Твитеру.

Раније је објављено да ће НАТО купити 78 хиљада комплета зимских маскирних униформи, као и униформе за операције на –40 степени Целзијуса, пренио је Спутњик. 

исуство НАТО-а на Арктику расти, а да ће се самим тим повећати и ризик од сукоба у региону.

НАТО купује хиљаде зимских маскирних униформи; Русија поручује: Купите уџбенике из историје
Фото: Твитер

Иако је мало вјероватно да НАТО разматра блитцкриг кроз централну Русију, његово интересовање за поларни регион богат ресурсима никада није било тајна. У средишту спора је сјевероисточни пролаз, бродски правац који би требао постати све приступачнији комерцијалним бродовима због топљења леда. Док рута пролази кроз ексклузивну економску зону Русије, Москва то види као дио своје унутрашње саобраћајне инфраструктуре, док САД и њихови савезници желе да је претворе у међународну руту.

Министар спољних послова Сергеј Лавров заузврат је напоменуо да Москва жели да разумије какав ће мандат НАТО-а бити на Арктику, али да још нема одговора.

Преузето ИН4С

Back to top button