Срби Црне Горе

„Ми знамо ко смо“: Ђачке исправе цетињских ученика из 1894 – сви до једног, уписани исто — Србин православне вјере

Такође, опет, треба поменути и ово: документа су старија од 1918. и тзв. „окупације” од стране Карађорђевића, након чега смо, тобоже, асимиловани

Ђачке исправе цетињских ученика (1) Милорада Маројевића, рођеног 1894. године, (2) Божа Ђуровића, такође 1984. (3) Матана Раичевића, рођеног 1899. године и (4) Блажа Марковића, рођеног 1900.

Документа су издата 1908. године, потписана и печатирана (печатом црногорских просвјетних институција). Важно је обратити пажњу на одјељак >>народност и вјера<<, гдје су, сви до једног, уписани исто — Србин православне вјере.

„Ми знамо ко смо“: Ђачке исправе цетињских ученика из 1894 – сви до једног, уписани исто — Србин православне вјере

Ово објављујемо да бисмо потркијепили доказима оно што је говорио митрополит, а што је наишло на критике дијела јавности (иако је владика, јасно, како му и приличи, говорио ноторне чињенице).

Такође, опет, треба поменути и ово: документа су старија од 1918. и тзв. „окупације” од стране Карађорђевића, након чега смо, тобоже, асимиловани.

*У питању су документа која је сакупио покојни историчар Предраг Вукић, коме дугујемо много због позамашне архивске грађе коју је пронашо.

Објављени докази су у књизи „Српство у Црној Гори” (збирка докумената) с благословом блаженопочившег митрополита Амфилохија, у којој се налази тачно 150 оваквих примјера који доказују оно што, нажалост, и даље треба доказивати, макар до неких срећнијих времена кад ће истина, а не лаж, бити ствар политичке свакодневице.

Извор: Ми знамо ко смо

Преузето ИН4С

Back to top button