Занимљивости

МЕРОШИНА УСТАНОВЉАВА ДАН ОПШТИНЕ И КРСНУ СЛАВУ

У понедељак, 17. јануара 2022. године у просторијама општине Мерошина одржан је састанак на којем су учествовали председник општине Мерошина господин Саша Јовановић, протонамесник мерошинске парохије СПЦ отац Ђорђе Мирковић и  управник Центра за историјска истраживања Филозофског факултета у Нишу доц. др Дејан Антић.  Тема састанка била је покретање иницијативе за установљење крсне славе и Дана општине Мерошина.

У разговору током састанка доц. др Дејан Антић изјавио је да мерошински крај има дугу и богату историју.

“Значај мерошинског краја због његовог геостратешког положаја приметан је још у доба средњевековне српске државе. Шире подручје омеђено Јастребац планином, Јужном Моравом и доњим током реке Топлице често је било поприште битака и предмет интересовања страних агресора.

Упркос насртајима разних завојевача, свака кућа у Мерошини и Добричу до дан-данас је сачувала своје српско име и крсну славу. И као што свака породица на овом подручју вековима негује свог свеца заштитника и традицију, тако је важно да и општина Мерошина реустанови, обележава и слави своје празнике: светитеља који је њен заштитник и заступник пред Богом, и Дан у којем су после вишевековног ропства преци данашњих Мерошинаца, гинући за Крст Часни извојевали слободу” – истакао је др Антић.

МЕРОШИНА УСТАНОВЉАВА ДАН ОПШТИНЕ И КРСНУ СЛАВУЈовановић, Мирковић и др Антић су се сагласили да је у наредном периоду потребно формирати комисију састављену од стручњака која би на основу аргумената историјске и теолошке науке дефинисала предлог датума наведених празника и упутила исти Скупштини општине Мерошина на разматрање. Према њиховим очекивањима комплетне активности везане за установљење крсне славе и измену Дана општине биле би завршене у наредних 6 месеци.

Приредила Српска историја

Back to top button