Срби Хрватске

МАНДИЋ МИЛКА: Спартански одговор усташама

Стара 65 година, родом из Турјака код Босанске Градишке. Спада у ред највећих хероина које су прошле кроз капије староградишког логора. Ова поносна старица је у љето 1942. године заробљена са осталим српским становништвом Козаре и дотјерана са двогодишњим унуком Луком у Логор V – Стара Градишка.

Када је почело отимање дјеце од њихових мајки, бака Милка држала је свог унука у наручју и није хтјела да га пусти из загрљаја.

Када су јој усташе коначно истргле двогодишњег унука Луку из загрљаја она, онако обучена у народну ношњу са бошчом и забрађена у велику бијелу мараму, растргла је своју блузу и показала своје старачке груди говорећи усташким зликовцима како су те њене груди подојиле шест јунака и неко од њих ће је већ осветити. Усташе су је одмах пред занемелом масом мајки и дјеце са Козаре искасапили у комаде у једном бетонском кориту (свједочење Драгоје Лукића, нашег познатог истраживача страдања дјеце у НДХ, који је само за Турјак установио 349 уморене дјеце по разним логорима и стратиштима НДХ).

 

ИЗВОР: Marko Ručnov, Zašto Jasenovac, Beograd, 2001.

Back to top button