Срби Црне Горе

Крсто Зрнов Поповић изјашњавао се као Србин: За очекивати је и да се ,,Комите“ на попису изјасне као њихов узор

Пасошка исправа издата је од стране белгијских власти 1929. године у Лијежу. Из емигрантског пасоша се јасно види да се Поповић, и у иностранству изјашњавао као Србин (de natinalite - Serbe)

Избори од 30. августа су историјски. На њима је постигнут дисконтинуитет власти која је трајала безмало 75 година. Црна Гора је држала неславан рекорд најнедемократскије државе у Европи. Као што ће први сљедећи локални или парламентарни избори бити први прави слободни избори, тако ће и попис бити први прави слободни попис становништва од 1941. године. Управо је то разлог за панику „патриота“ који свекодневно покрећу иницијативу да се он одложи. 

У посљедњих седам деценија вршено је велико прекрајање националне припадности православног народа Црне Горе, а посебно, само у далеко драстичнијој форми, у посљедњој. Тако су се зеленаши, а међу њима и бригадир црногорске војске Крсто Зрнов Поповић, настојали замјеном историјских теза, представити као антисрби, иако службена документа из времена књажевине и краљевине Црне Горе показују да су по народности, или национално, били Срби.

Тако пасошка исправа Крста Зрнова Поповића, јунака битке на Мојковцу 1916. године, једног од вође Божићне побуне 1919. године и начелника штаба црногорске емигрантске војске у Италије, јасно показује да се он тада изјашњавао као Србин.

Пасошка исправа издата је од стране белгијских власти 1929. године у Лијежу. Из емигрантског пасоша се јасно види да се Поповић, и у иностранству изјашњавао као Србин (de natinalite – Serbe).

Крсто Зрнов Поповић изјашњавао се као Србин: За очекивати је и да се ,,Комите“ на попису изјасне као њихов узор
пасошка исправа

Отворено писмо опуномоћенику Владе Краљевине СХС у Црној Гори Иву Павићевићу објављено у званичном листу црногорске Владе у егзилу Гласу Црногорца 1919. године гдје на почетку писма пише следеће:

„Читавом свијету је познато да ево шест вјекова од када Црна Гора постоји, да су њени синови најстарији и највјернији поборници наше националне идеје, и да је Црна Гора она земља ђе се чувала и сачувала искра слободе Србинове“.

Крсто Зрнов Поповић изјашњавао се као Србин: За очекивати је и да се ,,Комите“ на попису изјасне као њихов узор

Публициста и историчар Јован Маркуш раније коментарисао ове податке и нагласио да је извјесно да не вјерује да би прослављеног јунака са Брегалнице, Мојковца и других бојишта било ко могао натјерати да му се упише нека друга национална припадност осим оне која је уписана.

„Једноставно, бригадир Црногорске војске Крсто Поповић је национално био Србин, као што су били Црногорци тог времена, независно да ли су политички припадали зеленашком или бјелашком покрету. За вријеме краљевине Црне Горе једни и други су национално били Срби, а Црногорци су били територијално као држављани Црне Горе и ту није било никаквих спорења, нити двојства личности јер се ради о различитим појмовима“, истакао је Маркуш.

Преузето ИН4С

Back to top button