Ђорђе Бојанић

КРСНИ ХОД ДО ДУБОКЕ ДОЛИНЕ У СУРДУЛИЦИ

Бугарски окупатори су 1915-18. Сурдулицу претворили у кланицу Српског народа. Празник Светих мученика сурдуличких је сваког 29. маја.

Прошле године после више од једног века успели смо да организујемо први КРСНИ ХОД ДО ДУБОКЕ ДОЛИНЕ У СУРДУЛИЦИ. Место страдалаштва српског народа од бугарских окупатора. Страдало је преко 4000 Срба, на зверски начин, а разлог познат само бугарима, наглашава Ђорђе Бојанић.

,,Током Првог светског рата на југу Србије је пострадао велики број Срба. Само у Сурдулици погубљено је неколико хиљада. Зато су ово место окупатори називали Српском костурницом.

Време је да се сетимо својих многострадалних предака!

У име Окружног одбора Врање и Општинског одбора Сурдулица Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије, позивамо Вас на обележавање славе Светих Сурдуличких мученика, други по реду крсни ход и полагање венаца невино пострадалом народу у Дубокој долини код Сурдулице, 29. маја 2022. године.”

Председник Окружног одбора Врање УПРОРС

др Бранислав ПОПОВИЋ

 

КРСНИ ХОД ДО ДУБОКЕ ДОЛИНЕ У СУРДУЛИЦИ,,Да ли је могуће да после нешто више од 100 година ми имамо овакво скромно обележје? Урасло у траву и шибље. Срамота за све нас.

Ко нам је крив?
Али, ето има наде и помака, макар и после једног века, ствари се крећу на боље, па ево други пут заредом обележавамо овај датум, за нас Србе врло битан.
Надам се да ће се ово место уредити и подићи капела, оно што заслужују Свети сурдулички мученици, а не ураслина и коров са паркингом за камионе, наглашава Ђорђе Бојанић.
Проф. др Милош Ковић са Филозофског факултета у Београду одржаће јавно предавање на тему: “Страдање Срба у Великом рату 1914-1918”, у суботу, 28. маја 2022. године у сали Дома културе у Сурдулици од 19 часова.

Ево како је било прошле године…

Приредила Српска историја

 

Back to top button