Ђорђе Бојанић

КРСНИ ХОД ДО ДУБОКЕ ДОЛИНЕ У СУРДУЛИЦИ

Бугарски окупатори су 1915-18. Сурдулицу претворили у кланицу Српског народа. Празник Светих мученика сурдуличких је сваког 29. маја.

Прошле године после више од једног века успели смо да организујемо први КРСНИ ХОД ДО ДУБОКЕ ДОЛИНЕ У СУРДУЛИЦИ. Место страдалаштва српског народа од бугарских окупатора. Страдало је преко 4000 Срба, на зверски начин, а разлог познат само бугарима, наглашава Ђорђе Бојанић.

,,Током Првог светског рата на југу Србије је пострадао велики број Срба. Само у Сурдулици погубљено је неколико хиљада. Зато су ово место окупатори називали Српском костурницом.

Време је да се сетимо својих многострадалних предака!

У име Окружног одбора Врање и Општинског одбора Сурдулица Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије, позивамо Вас на обележавање славе Светих Сурдуличких мученика, други по реду крсни ход и полагање венаца невино пострадалом народу у Дубокој долини код Сурдулице, 29. маја 2022. године.”

Председник Окружног одбора Врање УПРОРС

др Бранислав ПОПОВИЋ

 

IMG 20220516 112331,,Да ли је могуће да после нешто више од 100 година ми имамо овакво скромно обележје? Урасло у траву и шибље. Срамота за све нас.

Ко нам је крив?
Али, ето има наде и помака, макар и после једног века, ствари се крећу на боље, па ево други пут заредом обележавамо овај датум, за нас Србе врло битан.
Надам се да ће се ово место уредити и подићи капела, оно што заслужују Свети сурдулички мученици, а не ураслина и коров са паркингом за камионе, наглашава Ђорђе Бојанић.
Проф. др Милош Ковић са Филозофског факултета у Београду одржаће јавно предавање на тему: “Страдање Срба у Великом рату 1914-1918”, у суботу, 28. маја 2022. године у сали Дома културе у Сурдулици од 19 часова.

Ево како је било прошле године…

Приредила Српска историја

 

Back to top button