Косово и Метохија

КОСОВО И МЕТОХИЈА: Велика пљачка – Србима отето више десетина хиљада хектара

Из полиције наводе да организоване групе криминалаца у посљедње вријеме нападају имовину у власништву Срба чији је носилац домаћинства или лице на које се води земља у катастру – преминуло

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

Према званичним подацима међународних и српских институција на Косову и Метохији, од повлачења српске војске и полиције (јула 1999. године) до данас је узурпирано више од 10.000 стамбених јединица и више десетина хиљада хектара обрадивих површина у власништву Срба.

МЕТОДОЛОГИЈА ПЉАЧКЕ

Судски поступци почели су посредством Развојног програма УН /УНДП/, мисије на Косову и Метохији, средином 2002. године, али је највећи број предмета /око 42.000/ покренут од 2004. до 2007. године.

Од тог броја, према подацима УНДП-а, само мали број предмета, тек око 1.000, је ријешен, док остали трпе посљедице неажурности и преношења овлаштења са Унмиковог правосуђа на Еулексове правосудне органе, а потом на косовске, односно албанске институције.

Породице Јовановић из Преоца код Приштине, Крстић из Угљара, код Косова Поља, Јокановић из Сувог Дола, код Липљана… само су неке од многих српских фамилија чија је имовина, захваљујући криминализованим институцијама, првенствено међународним судијама, прешла у власништво новопечених косовских “бизнисмена”.

“Бесмислене су жалбе које адвокати улажу јер се судски поступци пребацују са Основног на Апелациони суд и тако у недоглед, пошто увек у првостепеним одлукама судова `недостаје` неки детаљ за који се после `ухвати` Апелациони суд да би поништио првостепену пресуду.

То се ради иако у прилозима имају комплетну документацију на основу које и лаик може да утврди да је земља прешла у власништво Албанаца на основу чистих фалсификата”, каже за Срну В.К. из Угљара, који судски спор води од 2002. године.

Он, као и други оштећени Срби, избјегава да му се помиње име због страха за своју безбједност.

БЕЗОЧНИ ФАЛСИФИКАТИ

Најновији случај породице Д.З. из Грлице, код Урошевца, којима је отето осам хектара оранице, ослоњене на нови ауто-пут Приштина-Скопље, потврда је спреге криминалних кругова, које чине људи запослени у катастру, адвокати и нотари.

Према Срниним сазнањима, извјесни нотар Синан Висока из Подујева, у име породице Д.З, овјерио је овлаштење на извјесног Мухамеда Драгобужду из села Ђелекаре, код Косовске Витине, да би он онда у канцеларији нотара по имену Хета у Урошевцу склопио Уговор о продаји земље Хасанију из Косовске Витине.

“У том овлаштењу наведени подаци су измишљени. Нити живим у Прокупљу, нити сам рођен у Куршумлији, нити је на мој, само њима знани наменски жиро рачун, уплаћено 250.000 евра”, објашњава Србин Д.З. методологију пљачке српске земље на Косову и Метохији.

Он истиче да је свима познато да је цијена српске земље у рејону Грлице и Камене Главе од 2.500 до 4.000 евра по ару.

Д.З. је свој случај пријавио Дирекцији за организовани криминал Косовске полицијске службе у Приштини, чији су истражитељи утврдили да је овлаштење класичан “примјер фалсификата”.

Уз то је утврђено да је и сама канцеларија нотара Хета из Урошевца пријавила случај јер су “накнадно утврдили” да је Висока овјерио фалсификовано овлаштење.

КОРИСТЕ СМРТНЕ СЛУЧАЈЕВЕ ЗА ПЉАЧКУ

Из полиције наводе да организоване групе криминалаца у посљедње вријеме нападају имовину у власништву Срба чији је носилац домаћинства или лице на које се води земља у катастру – преминуло.

Отац Д.З. је преминуо у октобру прошле године, а овлаштење, односно “Уговор о купопродаји и промјени власништва” у катастру, сачињени су у “глуво доба ноћи”.

Наиме, у периоду од 17. фебруара, када је направљено овлаштење, до 18. марта ове године, када је под истим датумом склопљен “Уговор о купопродаји” и извршена промјена власништва у катастру, катастар није радио због епидемије вируса корона.

И СРПСКИ КРИМИНАЛЦИ ПОМАЖУ ПЉАЧКУ СРПСКЕ ИМОВИНЕ

Из полиције наводе да је у току обрада више хиљада пријава које су Срби, и не само они, поднијели, те да је у свим предметима очигледно да је промјена власништва извршена на основу фалсификованих докумената и изјава свједока који чине дио организованих криминалних група.

Из полиције напомињу да је, попут случаја породице Јокановић из Сувог дола, код Липљана, у криминалне радње увијек умијешан и “неко из катастра измјештеног у Крушевац”.

Наиме, из документације је утврђено да је промјена власништва извршена у катастру у Крушевцу, па тек онда и у косовском катастру у Грачаници.

Истрагом је утврђено да је под истим датумом извршена промјена у Крушевцу и у Грачаници, склопљен уговор о наводној купопродаји, као и “цијепање” парцела од четири хектра и 95 ари, иако је законом предвиђено да од дана склапања уговора о купопродаји до промјене власништва мора проћи минимум 15 радних дана.

У случају породице Јокановић, извјесно је, како тврде извори у косовској полицији, да је умјешан неко из врха косовских власти јер су парцеле Јокановића биле предмет фалсификата организоване групе криминалаца коју предводи Азем Суља, ујак Хашима Tачија.

У његовој “екипи” од двадесетак криминалаца, ако је судити по оптужници, били су и Срби. Тако се извјесни З.В, који је један од четворо оптужених Срба, налази у притвору више од три године.

Из косовске полиције тврде да ће убрзо надлежни јавни тужиоци морати да подигну оптужнице против већ познатих криминалаца, а оштећеним странкама, углавном Србима, савјетују да не прихватају “нагодбе испод жита” јер ће на тај начин аболирати криминалце.

Извор: СРНА Новинска агенција Републике Српске

Преузето СРПСКА РАМОНДА

Back to top button