Занимљивости

Конференција о Јорговану: «СРБИЈА – ЗЕМЉА ЈОРГОВАНА»

,,Веома се поносим својим јоргованом "Радмила", као и новим сортама на мој предлог узгајеним "НИКОЛА ТЕСЛА" и "ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА"!" преноси Радмила Тонковић

Пише: Академик, проф. Радмила Тонковић

Са научним рефератом “СРБИЈА-ЗЕМЉА ЈОРГОВАНА” проф. Радмила Тонковић је као представник Србије међу 42 учесника-научника из целог света учествовала на Међународној научној онлине конференцији посвећеној чудесној биљци јорговану (syringa), одржаној у Санкт-Петербургу 24. фебруара 2021. године.

Проф. Тонковић је у историју јоргована ушла тако што је «изменила и померила историју јоргована за три века у корист Србије» доказавши на светском нивоу да је Србија – прапостојбина јоргована из 13. века и оповргла дотадашња истраживања Међународне организације јоргована („LILAC“) из САД, која је тврдила да су то Француска и Кина у 16. веку.

То је био довољан доказ, да је проф. Тонковић постане почасни члан ове организације и да јој посвете нову сорту јоргована и назову је „РАДМИЛА“, а она је потом тражила да се узгоје  још две нове сорте „НИКОЛА ТЕСЛА“ и „ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА“.

До сада је на територији Србије посађено 6.000 садница разних сорти јоргована, а делегације су долазиле из разних земаља,а највише захваљујући научном Удружењу „РУСКИ ЈОРГОВАН“, на челу са Татјаном Пољаковом, вице-председником Светског удружења „LILAC“, а акције су назване „ЈОРГОВАН ПОБЕДЕ“ и посвећене су свим руским и србским херојима који су се борили за слободу, а најважније је, што су се акцији придружиле многобројне државе из целог света.

Конференција о Јорговану: «СРБИЈА – ЗЕМЉА ЈОРГОВАНА»

Аутор је на данашњој онлине конференцији говорио о сложеној и славној србској историји и њеним херојима, као и о актуелним страдањима србског народа, те о двема великим патриотским акцијама „ЈОРГОВАН ПОБЕДЕ“ из 2012. и 2014. године, када се јоргован садио у Београду (споменици, меморијали, око Музеја ваздухопловства), на Авали, у Новом Саду (Лимански парк), Краљеву, Крагујевцу (Шумарице), те око храмова и манастира (Жича, Студеница, Руска црква у Београду, србска црква на Опленцу…). Те вишенационалне делегације су биле одушевљене лепотом наше Отаџбине, србским гостопримством и одличном организацијом, а највише славном историјом Србије и били ганути до суза.

Наше дружење је проширило ове хумане акције, које смо потом проводили садећи јоргован у Русији, Белорусији, Норвешкој, Чешкој, Француској, подсећајући на тај начин европске народе, да су букетима мирисног јоргована пре 76 година сусретали  и поздрављали своје ослободиоце – борце Црвене Армије.

Веома се поносим својим јоргованом “Радмила”, као и новим сортама на мој предлог узгајеним “НИКОЛА ТЕСЛА” и “ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА”!

Конференција о Јорговану: «СРБИЈА – ЗЕМЉА ЈОРГОВАНА»

Моје учешће на овој Конференцији је било веома запажено и оцењено као стручно, емотивно изложено и пропраћено дивним фотографијама.

Наша мила Србија је заслужила поштовање и високо место у светској историји, а то јој могу да омогуће првенствено родољуби и прави научници у многим областима својих интересавања и деловања. Отаџбина се воли и брани и пером, и умом, и лепотом, а у нашој Србији већ 8 векова цветају и опојно миришу најлепши и најстарији јорговани на свету!

*Ову предивну конференцију домаћини су завршили прелепом баладом “КРАЉ УРОШ И ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА” нашега појца, композитора и песника ЉУБЕ МАНАСИЈЕВИЋА.

Пише: Академик, проф. Радмила Тонковић

Приредила Српска историја

Back to top button