Новости – ДешавањаСрби Босне и Херцеговине

Комеморација у Братунцу: Нема правде за Србе

У Братунцу је данас одржана комеморација у знак сјећања на 3.500 страдалих Срба са тог подручја, Сребренице и околине, преноси РТРС.

„У БиХ нема правде за Србе, јер су починиоци стравичних злочина над српским народом у протеклом рату остали некажњени“, казао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он је истакао да казне за починиоце нема, али има „снажног игнорисања међународног фактора и настојања да се одржи стереотип који је овдје већ раније пласиран да се генерално говори само о српској кривици“.

„Срамне казне за тројицу Бошњака, припадника такозване Армије БиХ, који су неколико сати малтретирали и силовали десетогодишњу дјевојчицу српске националности 1993. године у Сарајеву, говори да у БиХ нема правде за Србе и да БиХ није земља за Србе.

Ми смо овдје силом Дејтонског споразума, спремни да поштујемо овај споразум и његове одређене одредбе, али исто тако, свјесни смо илузије које покушавају да изграде овдје у лику БиХ, на штету Срба и српског народа“, рекао је Додик.

Поручио је да се Срби ипак, поред свог страдања морају окренути животу.

Комеморација у Братунцу: Нема правде за Србе

Одавању почасти српским жртвама средњег Подриња присуствовали су и премијер Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, делегација Народне скупштине, министар одбране Србије Александар Вулин, амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, делегација српских представника у заједничким институцијама БиХ, предсједник БОРС-а Миломир Савчић и бројне друге делегације.

Након парастоса, званичници и бројне делегације положили су вијенце код централног Спомен-крста на братуначком гробљу и одали почаст настрадалим Србима у Средњем Подрињу.

Након одавања почасти страдалима и парастоса на братуначком гробљу, програм обиљежавања српског страдања наставља се обраћањем значиника у братуначком Дому културе, а потом приказивањем документарног филма „Сузе анђела“, који говори о убиству 12-годишњег српског дјечака Слободана Стојановића из Каменице код Зворника, кога је 1992. године на свиреп начин убила Елфета Весели, којој се суди у Суду БиХ, наводи РТРС.

Извор ИН4С

Back to top button