Срби Црне Горе

КИКОВИЋ: ”СРБИ У ЦРНОЈ ГОРИ НЕЋЕ У ВЛАДУ СА НАЈВЕЋИМ АНТИСРБИМА”

Поводом интервјуа подгоричком дневнику Дан министра у влади Србије Ивице Дачића у којем је он оцијенио и да би за односе Србије и Црне Горе али и за унутрашњу стабилност Црне Горе, било љековито да Срби постану дио владајуће коалиције. Огласила се и Српска Народна Одбрана Васојевића и Лимске долине у чијем се саопштењу истиће сљедеће: 
”Српски народ у Црној Гори у последњих двадесет година изложен је свакој врсти дискриминације па бих улазак након двадесет година прогона био ”одлазак јагњета код вука на клање”. Власт Србије умјесто да помогне Србима кроз помоћ његових институција и организација и кроз културне дјелатности али и оснивањем Министарства за дијаспору и Србе у региону, она нас годинама позива да идемо у Владу Црне Горе, у којој су се окупили сви антисрпски елементи и који заједно годинама раде на затирњу свега што је Српско и православно у Црној Гори.”-истичу у СНО Васојевића.

Зато је Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине са сједиштем у Беранама подржала предлог предсједника Савеза Срба из Региона Миодрага Линте. Према Линти, потребно да се питање Срба у региону дефинише као једно од државних и националних питања, као и да се оснује посебна државна институција која би се систематски и свакодневно бавила Србима у региону са циљем побољшања њиховог положаја.
Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине са сједиштем у Беранама тражила је приликом боравка предсједника СНО Горана Киковића Скупштини Србије од предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодрага Линте и чланова Одбора  мр Ивана Костића и Александра Марковића, који су га примли у Скупштини Србије да поново оснаже предлог ове организације да се у Беранама оснује Конзулат Републике Србије, чијим би се оснивањем побољшао положај Срба у овом крају Црне Горе.
Овим путем још једном подсјећамо јавност и министра Ивицу Дачића да је у Црној Гори на дјелу сваки вид дискриминације над српским народом, како у култури тако и у образовању, а прије свега Срби су дискриминисани и обесправљени да говоре својим српским језиком и да пишу ћирилицом .
У Црној Гори сви имају своја права једино то немају Срби.
Из Устава Црне Горе већ је одавно избрисан српски језик као службени намећући као службени језик мањине – црногорски. Наметање језика мањине већини грађана у Црној Гори представља преседан и насиље мањине над већином. Насиље режима и језичка дискриминација највише погађа нашу дјецу и ученике српске језичке заједнице, јер им се намећу уџбеници који нијесу адекватни за ученике српске језичке заједнице, писани су латиницом, а осим специфичности црногорских слова, има и недостатке у квалитету нових текстова од екстремних писаца који су насилно наметнути, утичу на квалитет образовања и тиме дискриминацију дјеце. Насиље владајућег режима над грађанима релевантне већине доводи до тихе асимилације српске језичке заједнице.
.
Свих ових година двадесет година Србима је ускраћено универзално право на рад односно да раде у јавној управи, они су најбројнија популација на бироу рада. 
Срби су једина нација у Црној Гори која не може да има српско и црногорско држављанство, односно двојно држављанство, док Албанци, Хрвати и Бошњаци могу да имају двојна држављанства. Зато тражимо од министра Дачића да и ми имамо право на двојно држављанство. Студенти на Филолошком факултету, који студирају на катедри за српски језик, дискриминисани су у односу на оне који студирају тзв. црногорски језик, јер када заврше факултет не могу да добију посао и да у Црној Гори предају на језику којег су студирали. Предузетницима, који се изјашњавају као Срби, држава не одобрава субвенције. Свештенство Српске православне цркве се протјерује из Црне Горе и то је најављено да ће у наредних мјесец дана бити протјерано око 30 њих, а српски политички лидери се хапсе и проглашавају за државне непријатеље као да Црна Гора није и њихова држава. На дјелу је прогон и погром Срба у Црној Гори.
Очигледно да је циљ оваквог положаја Срба и српског језика и ћириличног писма асимилација српског народа и покушај да се уврсти као мањински народ и да се сведе на пет посто.
Никада српска Црна Гора није пала овако ниско. Ни турски окупатори нијесу забрањивали српски језик и ћирилично писмо, српски језик се чак говорио на турском двору у Цариграду. Многа документа потврђују да се преписка између султана и локалних турских власти вршила на српском језику и ћириличним писмом.
Историјска је истина да су ћирилицу забрањивали и прогонили само окупатори и непријатељи Црне Горе – Аустроугарска монархија и италијански фашисти. Зато свако од нас треба да дâ допринос очувању ћириличног писма, тако што ће писати ћирилицом и својој дјеци и ближњима стално причати о томе. Да што год знају о ћирилици садашњи властодршци, они би ћирилицу прогласили за бренд Црне Горе, јер је прва ћирилична штампарија на словенском југу ”Октоих” основана у Црној Гори прије 524 године.
Србима данас у Црној Гори и кроз овај флангрантан примјер насиља се очигледно види да не цвјетају руже, напротив, страх, понижење и протјеривање (…) су српска свакодневица у Црној Гори. Зузимају нам цркве, пљују по традицији, шкрабају по језику, проклињу Његоша и Вука, избацују нас из медија и уџбеника, проглашавају за окупаторе и злочинце. Режим Мила Ђукановића спроводи идентитетски геноцид над српским народом у Црној Гори.
Зато треба увијек па и овдје и по неколико пута подсјетити на то да су Црну Гору створили наши преци, који су били Срби и говорили српским језиком. Све до 1945. године нико се у Црној Гори није ни писао ни осјећао другачије неголи Србином. Зато је велика разлика између старих и ових данашњих новокомпонованих Црногораца. Стари Црногорци изнад себе су имали Бога, испред себе попа и учитеља, а око себе браћу, кумове и пријатеље. Ови данашњи новокомпоновани ”Црногорци” изнад себе имају НАТО и Америку, испред себе буљук дукљанских ”академика”, а око себе телохранитеље”, каже се у изјави за јавност којег је потписао у име савеза Удружења области Васојевића ”Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине” Горан Киковић, предсједник Савеза Удружења области Васојевиића ”Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине”, Главни и одговорни уредник часописа који излази на српском језику и ћириличном писму ”Глас Холмије” и повјереник Српског Удружења ”Ћирилица” из Берана и потпредсједник СО Беране.

Back to top button