Новости – ДешавањаКолумнаСрби и Руси

Кикинђанима представљена књига “Свети цар”

Кикиндски градски одбор Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.године у сарадњи са Друштвом руско-српског пријатељства и Културним центром Кикинда, а у склопу обележавања сећања на 100 година од страдања царске породице Романов, и на завршетку изложбе фотографија о последњој руској царској породици, организовао је 31.10.2018.године представљање књиге „Свети Цар“, коју је са руског превео и приредио публициста Ранко Гојковић.

Модератор је био новинар и дописник РТВ Војводине Бранислав Угринов, који је на самом почетку публику ближе упознао са биографијом Ранка Гојковића, након чега је аутор у свом уводном обраћању изнео, како он каже, егзактне податке о томе какав је био живот у царској Русији.

„То је био привредни раст који није забележила ни послератна Немачка и Јапан. Невероватни привредни успон, бесплатно школство, медицинске услуге, процват науке, да не говоримо о наталитету. За 23 године светог цара Николаја удвостручило се становништво Русије“.

Аутор је ставио акценат и на важну улогу коју је Николај II имао у Великом рату, односно колико је помогао Србији у том периоду:

Кикинђанима представљена књига "Свети цар"„На почетку Великог рата, када је аустроугарска влада упутила ултиматум Србији, краљ Александар се обратио Николају II са молбом да се заузме за судбину Краљевине Србије. Цар је тада одговорио да Русија ни у ком случају неће остати равнодушна према судбини Србије. Тако је и било. Након што је Аустроугарска напала Србију, Русија је објавила рат Аустроугарској, да би затим Немачка напала Русију и тиме је започео Велики рат.

Још један чин велике подршке руског цара Србији остаће заувек упамћен. Када је српска војска умирала на албанској обали чекајући савезничке бродове којих нигде није било, Руски цар је упутио ултиматум савезницима: „Уколико се српска војска не избави из Албаније, Русија раскида савез са Антантом и склапа сепаративни мир са Немачком“. Након овог ултиматума руског цара Николаја, српска војска је евакуисана са албанских обала од стране савезника на Крф и у Бизерту“

У наставку представљања књиге, публициста Ранко Гојковић је изнео и ретке биографске податке о животу цара Николаја, беседе и проповеди светитеља, текстове савремених научника, историчара и теолога који се баве темом мученичке кончине императора и његове породице.

Књига „Свети цар“ представља прво издање оваквог типа у Србији, која је изашла поводом обележавања стогодишњице страдања царске породице Романових.

Остоја Војиновић

ТВ извештај локалне телевизије Рубин можете погледати на линку:

Остоја Војиновић

Back to top button