Срби у Румунији

Знате ли да су Срби још од пре доласка угарских племена били већина у Срему, јужној Бачкој и западном Банату?

Кажу нам зли језици да су Срби дошљаци у Банат и да су се населили у време Великих сеоба Срба 1690. године и 1739. године под патријарсима Арсенијем III Црнојевићем и Арсенијем IV Јовановићем Шакабентом. Наравно, као и много пута до сада у питању је велика неистина!

Срби су још од пре доласка угарских племена и током читавог средњег века били већина у Срему, јужној Бачкој и западном Банату, иако су током периода пре пада под Турке (осим за време српског Сремског краљевства у 13. и 14. веку) били под угарском влашћу. Не треба помињати на пример устанак српског цара Јована Ненада из 1526-1527 или један од три највећа устанка у српској историји Банатски устанак из 1594. године, који такође то демантују.

Да су Срби били током средњег века већина у јужној Панонији, а нарочито у Банату, довољно говори чињеница да је два банатска манастира које видите на слици основао још Свети Сава 1225. године. Да, добро сте прочитали, манастире Базјаш и Златицу је основао лично први српски архиепископ Свети Сава за банатске Србе убрзо након добијања аутокефалности СПЦ 1219. године.

Данас се оба ова манастира налазе на румунској територији у округу Караш-Северин, где је некад живела многобројна српска заједница, чији се број, на жалост, све више смањује. Манастири Базјаш и Златица припадају темишварској епархији СПЦ и препоручујем од срца њихов обилазак.

Затим манастир Месић у Банату који је саграђен у првој половини 11. века, тачније 1033. године од стране ученика Светих Кирила и Методија, а касније обновљен од стране свештеномонаха Арсенија (Богдановића) који је дошао из српског манастира Хиландара 1225. године са Свете Горе, када га је Свети Сава и поставио за игумана овог манастира.

Манастир Војловица, који се данас налази у сред рафинерије нафте у Панчеву основао је 1393. године српски деспот Стефан Лазаревић, син кнеза Лазара косовског.

Манастир Привина (или Прибина) Глава у Срему, код Шида је основан чак у 12. веку и добио је име по оснивачу, српском велможи Приви (Приби) из 12. века. Обновљен је вероватно 1496. године од стране Јована и Максима Бранковића, али се према турским документима његова обнова везује за средину 16. века.

Манастир Ораховица у Славонији је основан чак у 11. веку.

Манастир Ковиљ поред села Ковиљ код Новог Сада је такође у 13. веку подигао Свети Сава као метох манастира Привина Глава.

Манастире Велика Ремета, Мала Ремета и Бешеново на Фрушкој Гори је основао српски краљ Драгутин (1276-1282).

Не треба помињати на пример Српску Свету Фрушку Гору и њених некадашњих 35 манастира осниваних од 15. века па на даље.

Такође имамо и турске пописе становништва од Славоније, па преко Срема, јужне Бачке и западног Банате који помињу искључиво Србе као домицилно становништво, док Мађара, Немаца и Румуна нема на тим пописима.

ИЗВОР Српска историја

Преузето НАЦИОНАЛИСТ

Back to top button