Колумна

Како ће изгледати прво обележавање Дана српског јединства 15. септембра

Три литије се спајају код споменика Стефану Немањи

Србија и Република Српска заједнички ће 15. септембра обележити Дан српског јединства, слободе и националне заставе централном церемонијом у Београду код споменика Стефану Немањи, догађајима на више локација у престоници, одакле ће се народ кретати у литијама и срести код обележја једног од највећих српских владара, како сазнају „Новости“.

Овде ће се највероватније обратити председник Александар Вучић, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и патријарх српски Порфирије. Идеја је да процесија креће из три правца: од Храма Светог Саве, од споменика Његошу код Филозофског факултета и од обележја војводи Вуку на Топличином венцу. Све три колоне спојиће се пред велелепним монументом посвећеном великом жупану на Савском тргу.

Како ће изгледати прво обележавање Дана српског јединства 15. септембра
Београд, Спасовданска литија (Фото: Н. М. )

Скупштина Србије и парламент Републике Српске истовремено ће усвојити Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма.

Овако ће проћи обележавање националног празника који би требало да прерасте у традицију међу Србима у матици, али и широм планете. У програму ће учествовати Гарда Војске Србије и оркестар, а биће изложена и 51 српска пуковска застава – симболи српске победе, славе и голготе.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић каже, за „Новости“, да је Дан српског јединста вишеструко значајан.

„То је најпре празник који заједнички прослављају Србија и РС, али он треба да постане нека врста светковине која ће окупљати све Србе, где год да живе. То је дан када као народ наглашавамо значај свега онога што нас спаја, а то су, између осталог, славни догађаји из заједничке историје, наша култура, језик и писмо, тробојка и заједничка опредељеност за будући напредак“, истакао је Селаковић.

Како је рекао, очекује да Срби где год да се налазе, развију своје тробојке, „као што то о великим празницима и чине народи поносни на свој идентитет“.

„Веома је важно што ће тога дана и Београд и Бањалука бити место усвајања стратешки важног Закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма. Празник ће ове године бити у знаку наших националних симбола – ћирилице и националне заставе и биће обележен на највишем нивоу. Волео бих да у годинама пред нама ово постане један од централних повода за подсећање на важност неговања националног идентитета, јер само снажне и самосвесне нације ће у будућим деценијама опстати на светској етничкој карти“, навео је Селаковић.

Иначе, у закону који би требало да усвоје парламенти Србије и Републике Српске, на Дан српског јединства, пише да су сви државни и локални органи, јавна предузећа, школе и факултети и друге јавне институције у обавези да употребљавају српски језик и писмо. На ћирилици ће морати да буду исписани и називи седишта, делатности, рачуни, фактуре, потврде, а за непоштовање закона предвиђене су и казне до пола милиона динара.

СЕЋАЊЕ НА СОЛУНЦЕ

Руководства Србије и РС на челу са Александром Вучићем и Милорадом Додиком договорила су се да заједнички празник буде баш 15. септембра у знак сећања на борце Солунског фронта. Тога дана 1918. године, под наредбом „сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео успех офанзиве, треба дрско продирати, без починка до крајњих граница могућности људске и коњске снаге, са непоколебљивом вољом и надом у Бога – јунаци напред у отаџбину“ пробијен је Солунски фронт.

 Преузето ИН4С

Back to top button