Срби Црне Горе

Јоаникије: Радићемо на томе да вратимо капелу на Ловћен

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије саопштио је да ће радити на томе да врати капелу на Ловћен. То ће, како је рекао тек устоличени митрополит, бити његов завјет као што је био Петра Другог Петровића Његоша.

– Велики гријех који је направљен Црној Гори, Његошу. Дубље негдје гледано овдје некако људи не могу да поднесу ту Његошеву величину, ширину. Знате, од Његоша, једне васељенске ширине, једне словенске величине, од њега би направили кнеза Рогана из “Горског вијенца”. Некако није у реду. Цијело вријеме хоће да га скрате, да га ставе у неку Прокрустову постељу и њега и овај народ – рекао је Јоаникије у интервјуу за РТС.

Осврћући се на устоличење у Цетињском манастиру које су пропратили протести у Пријестоници, митрополит МЦП је рекао да је очигледно да је предсједник државе Мило Ђукановић “лично стајао иза свих немира који су се догодили на Цетињу”.

– Ми смо то предвидјели и учинили смо све са наше стране да до немира не дође, и доносили смо врло тешке одлуке. Дакле, није за мене као митрополита, посебно не ове Митрополије, посебно не овоме народу који је показао толику оданост према Цркви када је било најтеже, да кажем смањићемо број вјерника само оно што може да стане у зидине Цетињског манастира, неких 200-300 људи, да дођу представници црквених општина, ктитори, добротвори, заједно са свештенством и са гостима и да та свечаност буде најскромнија могућа. И то је тако било договорено и са нашим властима, али се то искомпликовало, било је и неких унутрашњих проблема – навео је он.

Додаје да му није падало на памет да мјења мјесто устоличења и да иде негдје друго.

– Преко медија су ми стално поручивали – господин предсједник државе више пута, али ми није рекао ђе да идем. Ако не могу на Цетиње, ваљда у Бусиње. Ја знам да то није израз воље цијелог Цетиња, него је он злоупотријебио и Цетиње и понизио и Цетиње и пријестоницу са таквим вјеровањем, да Цетиње тога дана буде лишено једне такве свечаности и такве љепоте од гостију из цијелог православља. Захваљујући њему, Цетиње је тога дана било затворено, пуно инцидената и пуно проблема, и то оптерећује овај народ овдје који је потпуно недужан, осиромашен, опљачкан, баш у вријеме његове владавине – сматра Јоаникије.

Он је рекао да се сједиште устоличења може премјестити у неко друго мјесто, иситчући да се то углавном ради у вријеме неке окупације.

– Ја мислим да нисмо окупирана земља, да смо слободна земља која има свој поредак и да су сви грађани, макар би тако требало да буде, заштићени пред законом и преко силе државних иснтитуција које поштују Устав и ђе има Уставни и правни поредак – казао је митрополит МЦП.

Он је рекао да у Пријестоници има много честитога народа, те да је од старог Цетиња остао здрав коријен.

– И овдје је народ вјерујући, он је одан Цетињском манастиру – нагласио је Јоаникије.

Провјерити сваки детаљ Темељног уговора
Коментаришући Темељни уговор који би Српска православна црква требало да потпише са Владом Црне Горе, Јоаникије је рекао да је то питање близу рјешења, додајући да треба погледати и провјерити још једном сваки детаљ.

– Ми уопште ту нисмо нестрпљиви. И око тога је дигнуто много беспотребне приче и галаме. Мислим да добри правници сва та евентуална још отворена питања ту… Знате, битне су формулације, мислим да добра воља није у питању јер је има, колико ја видим, и са једне и са друге стране. Надам се да ће до тога брзо доћи, ја ћу дати свој допринос, наравно, дао сам га и до сада јер смо ми прву верзију тога уговора односно нацрт тог уговора имали већ 2012. године. Тада, наравно, није било никаквог дијалога око тог уговора, него је само отприлике започет, истовремено и прекинут. Дакле, ми смо предали нацрт тог уговора Влади Црне Горе, не знам ко је тада био премијер и није било никаквога одговора. Овај текст је исти текст, мало дорађиван, мало поправљан, увијек то захтијева да се изнова провјери и нека се провјерава колико год треба, али идемо према томе да се тај уговор потпише – закључио је Јоаникије.

Преузето ПОБЈЕДА

Back to top button