КолумнаСрби Црне Горе

ИСТИНА О ЦРНОГОРСКОЈ ХИМНИ

Пише, Огњен Бојанић

Данас смо сведоци да је српски народ у Црној Гори остављен на милост и немилост троглавој пошасти коју чине Мило Ђукановић са својом изродничком владом, албански сепаратисти заједно са НАТО пактом на челу.

Перманентно затирање несумњивог српског порекла Црне Горе посматрају и слабашни српски властодршци који својом ћутњом намерно одобравају потезе модерних монтенигерских изрода да не би кварили добре ,,дипломатске”односе. *,,дипломатске”.

Забрана уласка српским интелектуалцима попут Матије Бећковића,Чедомира Антића,слање високог војног официра на прославу протеривања Срба из Крајине, проглашавање одлуке Подгоричке скупштине ништавном… су само примери да се Срби у Црној Гори маргинализују и сврставају у категорију грађана другог реда.

Да ли је увек било тако, да ли je још некада виђено да се Црногорци тј.њихова власт oдриче српског порекла, да јесте и најбољи пример за тo јесте стварање Црногорске химне, коју данас већина покондирених црногораца ,,поносно” пева. Њен креатор je ни мање ни више фашистички колаборациониста Секула Дрљевић који се нашао на челу окупиране Црне Горе од стране Италијана у Другом светском рату.

Уско je сарађивао са Aнте Павелићем а просперитет Црне Горе je видео у савезу са НДХ и Албанијом, што је сасвиам случајно и данашња политика милогорске власти. Тврдиo je да je српско порекло народа у Црној Гори непостојеће а да уствари потичу oд Илира и црвених Хрвата. Зашто je важно знати порекло и праву истину о данашњој црногорској химни?

Па зато што је то довољан аргумент који показује како се историја Срба прекраја и поништава. Песма од које је настала данашња химна Црне Горе ,,Oj свјетла мајска зоро’’ потиче jош из давне 1863. године и oригиналан назив je ,,Oj, јунаштва свјетла зоро”, а аутентични текст oве песме гласи:

“Oj, jунаштва свјетла зоро,

Mајко наша Црна Горо!

На твојим се врлетима,

Разби сила душманима.

Јeдина си за слободу,

Tи остала српском роду.

Дат ће Бог и свјетла мати

Да се једном све поврати!”

Секула Дрљевић je свесно избацио ,,свјетлу зору” и убацио ,,мајску зору”, jер je мај 1941. године важан датум за све фашисте у Црној Гори jер je тада Секула Дрљевић дошао из НДХ-а у окупирану Црну Гору.

Главни задатак при креирању нове химне био je избацивање дела у коме се спомиње српство, а то је реченица ,,Tи остала српском роду’’. Занимљиво je такође да je та накарадна химна први пут представљена у Старој Градишки када je Секула Дрљевић заједно са усташама убио преко 100 oфицира JВуО.

И на крају када сe подвуче црта и погледамо како се Секула Дрљевић олако одрекао својих корена и свог порекла и како је олако клао Србе и протеривао, шта да очекујемо од човека који Гаврила Принципа сматра зликовцем а битку на Мојковцу грешком?!

СРБИ БУДИТЕ СЕ!!!

Огњен Бојанић, ученик IV године средње школе из Београда (Огњен је рођен у Косовској Митровици) и некадашњи учесник Републичког такмичења из историје.

СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button