Колумна

Испровоциран изјавом Америчког амбасадора у Србији Кајла Скота, да постоји влада Косово а не такозвана влада Косово…

Михајло Т. Макић, судија у пензији из Деспотовца, говори за СРПСКУ ИСТОРИЈУ

Амерички амбасадор у Србији, Кајл Скот , не говори истину.

Амерички амбасадор у Србији је дана 15. октобра 2018. године у Влади државе Србије, поред осталог  изјавио да не постоји такозвана влада Косова, већ да постоји влада Косова и да он посматра Косово  као државу.
Оваква изјава Америчког амбасадора представља увреду за српски народ. Подсећам, господина амбасадора на следеће чињенице:
1. У преамбули Устава државе Србије из 2006. године, поред осталог пише, да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије, а у одредби члана 8. Устава  пише да је територија Републике Србије  јединствена и недељива,
2. У Резолуцији 1244 коју је јуна месеца 1999. године донео СБ УН, поред осталог пише да се овлашћује генерални секретар да уз помоћ међународне заједнице успостави међународно цивилно присуство на Косову, при чему ће народ Косова моћи да ужива суштинску аутономију у оквиру СР Југославије.
Такође се наводи, да цивилно присуство УН има за обавезу да осигура безбедан и неометан  повратак  свих избеглица и расељених лица у њихове домове на Косову.
У Анексу 1.ста 2. пише, да се успоставља привремена администрација  на Косову, да се гарантује повратак избеглих и расељених лица, обезбеђује суштинска аутономија на Косову и потврђује сувереност,територијални интегритет СР Југославије, (сада Србије као правног следбеника која је чланица Уједињених нација).
У Анексу број 2.став 1.тачка 5.пише, да се успоставља привремена администрација за Косово као дела међународног цивилног присуства, под којим ће  народ Косова моћи да ужива суштински аутономију у оквиру Ср Југославије.
5. НАТО пакт је 1999. године извршио агресију на СР Југославију, без сагласности Савета безбедности  УН. Бомбардовање Југославије је трајало 78. дана, коришћен је и осиромашени уранијум. Погинуло је око 2500 грађана, повређено око 6000 грађана од тога 2700 деце , прогнано је са Косова и Метохије око 250 000 Срба, порушено преко 110 цркава и манстира. Укупна материјална штета износи од 30 до 100 милијарде долара.
Проглашењем такозване  “независности”  Косова од стране Шиптара уз свесрдну помоћ такозване демократске цивлизоване Америчке државне администрације, прекршен је Устав државе Србије, Резолуција  СБ УН 1244, Хелсиншки споразум из 1975. године и сви други међународни   важећи правни акти, који гарантују суверенитет и неповредивост  граница  држава чланица Уједињених нација.
Србима су на Косову и Метохији ускраћена основна људска права и слободе, које гарантује Европска конвенција за заштиту људских права и слобода  као и сви други међународни правни акти који гарантују основна људска права и слободе. У протеклих 19. год није  враћено ни пар хиљада Срба на своја вековна огњишта. Срби који су се вратили доживљавају честе физичке и оружане нападе од стране Шипара. Све се то догађа пред очима  такозване  цивилизоване демократске  Европе и   Америке,које све то немо посматрају.
Дакле, господине амбасадоре, Ви не говорите истину. Једина је истина, запамтите то, да је Косово и Метохија саставни део Србије, да су тамо корени Србије и да је Косово увек било и да ће увек бити српско.
Више од две трећине света није признало такозвану државу Косово, а међу њима  су и државе као што су Кина, Русија, Индија као и пет држава чланица Европске уније.
Господине амбасадоре, да ли знате да су Срби историјски народ. Поново Вас подсећам:
1. Америка је свој први Устав донела 1787. године, а неколико векова пре тога 1349. и 1354. године на саборима Срби су донели Душанов законик,
2. Да је Косово и Метохија одувек било српско сведочи и турски попис (дефтер) из 1455.године, где пише  да  је на КиМ било 12.840 Српских кућа, 75 Влашких, 46 Шиптарских, 17 Бугарских, 5 Грчких, 1 Јеврејска и 1 Католичка,
3. Никола Тесла, Михајло Пупин и Милутин Миланковић су Америци  оставили немерљиво интелектуално богаство, чије плодове убира цео свет,а пре свега Америка.
Уместо, да буде захвална српском народу, Америка нам отима Косово и Метохију уз помоћ Шиптара. Од савезника у два светска рата, Америка постаје непријатељ српском народу.
У српском народу, постоји народна изрека која гласи “Ничија свећа,до зоре није горела… “Надам се да ћете је  разумети …
Шта ће Америци преко 500. војних база у свету, присуство америчких  војника у преко 100. држава у свету ?
Господине амбасадоре, уколико имате савест, част и образ замолите српски народ да прихвати Ваше извињење.
Back to top button