Ђорђе БојанићИнтервју

Интервју са Феђом Димовићем, фронтменом Београдског синдиката

Београдски синдикат је српски хип хоп састав из Београда. Настао је 21. марта 1999. године. Њихове песме често указују на различите проблеме у друштву а и величају нашу српску историју. Концертом у Нишу прославиће свој 24. рођендан.

Интервју води главни уредник сајта Српска историја, Ђорђе Бојанић

– Поштовани Феђа, „БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ“ поново ће наступити пред нишком публиком 11. марта у хали ,,Чаир“, после 15 година. Како је пао избор на Ниш, да баш у нашем граду прославите 24. рођендан групе?

Имајући у виду да нас у Нишу није било толико дуго, хтели смо да овај концерт добије на што већем значају. Пошто сами организујемо овај концерт, онда смо могли и да изаберемо датум.

– Кроз ваше риме и текстове бавите се свим српским темама: историјом, културом, традицијом и политиком. Ваше песме директно ударају у суштину. Ко саставља текстове и како долазите до хитова које певају и млади и старији?

Песме настају спонтано из свакодневне инспирације. Свако пише своје текстове, а некад се деси да седнемо заједно у студио и пишемо текст. Хитови се увек некако сами догоде. Никад нисмо сели са намером да напишемо нешто што ће бити хит, већ оно да избацимо нешто што нам је у срцу.

– Шта за вас представља Косовски завет и да ли је главни стожер те ваше саборности коју баштините Српска православна црква?

Косовски завет је срж нашег идентитета. Без њега нема ни Срба ни Србије. Око Косова се сви окупљамо, а црква је преко православља и Косовског завета сачувала народ и у најтежим временима ропства и губитка државе.

– Која вам је најомиљенија песма коју изводите?

То се тешко може са сигурношћу рећи. Углавном сви волимо кад имамо неку нову песму коју нисмо изводили пре тога 100 пута.

– Како је почела сарадња са Даницом Црногорчевић? Ви сте прави спој хип-хопа и родољубиве музике коју изводи Даница. Да ли планирате нову сарадњу, нумеру?

Са Даницом постоји прича око сарадње још из времена литија у Црној Гори. Када смо написали текст за песму “Једина Српска” одмах смо схватили да би било идеално да она отпева рефрен. То се показало као пун погодак. Надамо се да ће поново бити прилике да урадимо заједничку песму.

– Пре пар дана изашао је и нови спот ,,ЧЕКАМ СРЕЋУ“, који је снимљен у Нишу. Какве су реакције на спот?

Реакције су одличне. Песма је већ сад постала велики хит, иако није песма “на прву лопту”. Најдраже нам је што је прихваћена од Нишлија и народа са југа србије и што су нас из љубави прозвали Нишки синдикат.

– Ко ће бити од гостију на рођенданском концерту у Нишу?

Наши другари, познати хип-хоп уметници из Ниша Фурио Ђунта, Мали Мире и Демонио. Поготово нам је драго што ћемо поново као гошћу имати нашу малу сестру Павлину Радовановић.

– Шта то привлачи основце који вас радо слушају и певају ваше песме? И моја ћерка обожава да вас слуша. Ви и Даница Црногорчевић сте јој омиљени. Чак ме је замолила да је одведем на Златибор, на концерт Београдског синдиката који је одржан прошле године. И по киши – било је врхунски.

Мислим да их привлаче добри текстови и порука коју шаљемо. Такође и то што знају да смо искрени. Клинце не можеш да фарбаш да си нешто што ниси, поготово не да то чиниш 24 године.

– Шта имате да кажете људима који вас воле, подржавају, слушају и певају ваше песме?

Пре свега једно велико ХВАЛА од срца! Трудићемо се да не изневеримо њихово поверење.

-Да ли ће се у Нишу чути ,,Догодине у Призрену“? То је и јака порука за нас Србе, да своје не дамо! Срби, по угледу на јеврејски поздрав ,,Догодине у Јерусалиму”, сада имају свој, којим упозоравају да се не можемо одрећи свете земље. Дуго година Јевреји су говорили „догодине у Јерусалиму“ пре него што се то обистинило.

Без те песме нема ни једног нашег концерта.

– И за крај, шта бисте поручили Нишлијама пред концерт 11. марта у хали ,,Чаир“ и читаоцима сајта Српска историја?

Видимо се у Чаиру! Иде Ниш!

Интервју водио: главни уредник сајта Српска историја, Ђорђе Бојанић

Back to top button