Срби и Руси

И у доба Ковид заразе ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша не прекида сарадњу са руским школама

Уз помоћ амбасаде Русије у Републици Србији и Руске хуманитарне мисије, преко 400 килограма „интелектуалног“ терета биће испоручено Руској кући у Београду, Филозофском факултету Универзитета у  Бања Луци, Универзитету у  Приштини, са седиштем у Косовској Митровици, библиотеци ,,Никола Тесла“ из Ниша и Основној школи  ,,Бубањски хероји" из Ниша

ОШ ,,Бубањски хероји“ потписала је нову међународну руско-српску просветну сарадња из историје и веронауке, за школску 2020/21. год, кроз руски пројекат, између Основне школе № 11 (МОУ ООШ № 11) из Шуjе Ивановске области (Руска Федерација),  коју  представља директор Бодрjагина Jелена Борисовна и Основне школе ,,Бубањски хероји“ из Ниша (Република Србија) коју  представља  директор школе Верица Раденковић.

Препознајући заједнички интерес који има за циљ развоj друштвених односа између школа, обе стране овог споразума су сагласне да приступе овом Споразуму.

Поље сарадње, односно предмет заједничког споразума, укључује разноврсну комуникацију између ученика Русије и Србије.

Обе стране ће спроводити следеће активности:

– израда и промоциjа документарних филмова «Споменици ратним херојима у Русији и Србији», «Знаменитости града Шује и околине».

Час заједнички припремају професори историjе горе наведених школа: Муравјов А. Н. (МОУ ООШ № 11) и Ђорђе Бојанић и Дејан Јовановић (ОШ Бубањски хероји) и њихови ученици током наредне школске године.

– проучавање српске и руске историjе и културе и српско-руских друштвених и културних веза,

– организовање онлајн комуникације ученика у Русији и Србији преко Skype,

– писмена кореспонденција ученика и преписка са својим пријатељима.

Већ дужи низ година ОШ Бубањски хероји из Ниша је у међународној сарадњи са више руских школа, Циљ је увек исти, проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције кроз корелацију предмета, и да из тог заједничког рада, гледајући те филмове (који су титловани) деца како у Русији тако и у Србији науче нешто ново, наглашава Ђорђе Бојанић.

Биће ово необично за све нас, обострано нисмо желели да прекидамо дугогодишњу сарадњу, упркос епидемији Ковид. Видећемо како ће све протећи, ту је технологија која ће да нас споји, прича Ђорђе Бојанић.

Мини библиотека ,,КЊИГА НА ДАР” из Белгорода кренула и ка Нишу

Поклон мини библиотека и ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша.

Хвала руској браћи!

Уз помоћ амбасаде Русије у Републици Србији и Руске хуманитарне мисије, преко 400 килограма „интелектуалног“ терета биће испоручено Руској кући у Београду, Филозофском факултету Универзитета у  Бања Луци, Универзитету у  Приштини, са седиштем у Косовској Митровици, библиотеци ,,Никола Тесла“ из Ниша и Основној школи  ,,Бубањски хероји” из Ниша.

Књиге из Белгорода сутра крећу ка Москви. Књиге ће бити дипломатском поштом испоручене у Србију, очекује се да на одређена места у Србији стигну до краја месеца, наглашава Ђорђе Бојанић.

У оквиру кампање ,,КЊИГА НА ДАР“ руски пријатељи су својим пријатељима и партнерима послали на поклон око 1000 књига које је Белгородски државни технолошки универзитет “В.Г. Шухов” прикупио у оквиру кампање. Организатор акције је Институт за српски језик и комуникације Белгородског државног технолошког универзитета “В.Г. Шухов” преноси Ђорђе Бојанић.

Велики допринос пружило је Одељење за омладинску политику управе града Белгорода, Словенског центра културе, Белгородског државног института за уметност и културу, Белоруског државног института за културу и уметност и лично Александре Андросове и Библиотеке-музеја Пушкина у Белгороду ,,сарадња“ међународни односи, преноси Ђорђе Бојанић.

Српска историја

Back to top button