Ђорђе БојанићКолумнаНовости – ДешавањаСрби и Руси

И ОВЕ ГОДИНЕ СРБИЈОМ И НИШОМ МАРШИРА БЕСМРТНИ ПУК

„Бесмртни пук“ је традиционална акција, у којем потомци бораца против фашизма марширају улицама градова широм Србије носе фотографије својих предака, као симболично подсећање на славне дане борбе против фашизма поводом 74. годишњице Велике победе у Другом светском рату над фашистима.

Идеја о маршу потекла је из Русије, где је 2011. године улицама руског града Томска марширало пет хиљада људи носећи портрете својих предака који су страдали у Другом светском рату од фашиста. Историја српског народа тесно је повезана са историјом Русије. Многи Срби себе сматрају делом руског света, делећи исти систем вредности, прича Ђорђе Бојанић.

Четврти пут заредом  9. маја, биће организован марш  „Бесмртни пук“ и у Београду, а потом и велики концерт руских и српских уметничких ансамбала и група испред Скупштине града Београда.

За сајт Српска историја говори, координатор акције ,,Бесмртни пук“ из Москве, Сергеј Глушенко.

Глушенко, Ви сте прва особа у организацији « Бесмртни пук» , а од 2016. процесију  сте организовали и у Србији?

И ОВЕ ГОДИНЕ СРБИЈОМ И НИШОМ МАРШИРА БЕСМРТНИ ПУК
Сергеј Глушенко

Глушенко:  ,,Пре четири године, било је мало страшно да почнем оно што никада нисам учинио,  али нисам био сам, помогли су ми  пријатељи и партнери, који су говорили скептично, да нико осим Руса неће доћи на поворку, да никоме ово није потребно. У Србији сам већ у то време спровео неколико акција, и некако сам веровао да обични Срби неће остати равнодушни и могу доћи са рођацима својих предака! Тако се догодило, у 2016. години, у процесију “Бесмртни пук” дошло је скоро 1.500 људи, то је био велики успех целог тима, нисмо очекивали такав интерес од српског становништва”.

Да ли је било тешко да се целокупна организација одржи после 2016. године и настави даље?

Глушенко:  ,,Најтеже је било да се одржимо « Бесмртни пук» у 2017. години, јер да се понови успех је увек теже него да се то уради по први пут, а онда смо успели све, људи су дошло скоро два пута више, били смо веома срећни. Видели смо људе, њихова лица, емоције, видели како носе портрете својих предака, видели њихов однос према овој акцији, и немогуће је то заборавити”.

Прошле године у Србији је процесија организована у шест градова, ове године биће организован у десет градова.  Да ли је за вас то велики успех?

Глушенко:  ,,Од прве процесије, идеја о организовању “Бесмртног пука” у градовима Србије није ме оставила, а после две године, 2018. године, након консултације  са пријатељима и партнерима, одлучили смо се за то!

И опет је успех, и опет у помоћ су нама дошли обични људи ентузијасти, то су  ветерани, и представници српско – руских друштва посебно сам био импресиониран како су градске управе реаговале на нашу идеју, сви са којима сам се срео, сви су били спремни да помогну, ниједан градоначелник или његов заменик, нико није одбио подршку!

Ове године већ су 10 градова у којима ће се одржати “Бесмртни пук”, а целокупна иницијатива у овим градовима даје се српским представницима и иницијативним групама!

Дакле, да кажем да ово није само мој успех. То је наш велики, заједнички успех, где главна заслуга припада  наравно Србима”.

Где ћете бити  9. маја, у Москви или Београду?

Глушенко:  ,,Ове године су ми додељене одговорности за координацију свих међународних активности “Бесмртног пука” у свету, и нажалост, ово је прва година када нећу славити Дан победе са мојом браћом српском. 9. маја бићу у Москви, али ћу гледати како ће све проћи у Србији”.

Зашто је важна  процесиjа “Бесмртног пука”?

Глушенко:  ,,Код нас није толико много разлога да се сетимо о борби  наших предака, Дан победе над фашизмом – ово је светао  пример тријумфа истине, моћи и људске вере, али ова победа је постигнута по врло високој цени, по цену милиона живота! У Србији је сећање на рат међу људима веома свеже, не смемо заборавити тешке догађаје НАТО бомбардовања и херојски отпор српског народа.

«Бесмртни пук»  је разлог за памћење наших јунака, који су у скоро свакој породици, све док се сећамо наших предака и памтимо њихове подвиге, они су живи за нас! И тако увек треба да буде, веома ми је драго што је “Бесмртни пук” у Србији постао добра традиција, коју ћемо држати  и пренети  из генерације у генерацију”.

Ви имате пријатеље и партнере у Србији који су уз вас и који вам помажу…

Глушенко:  ,,Наравно, желео бих да споменем и своје пријатеље и партнере:  Саша Савић, Ненад Симоновић, Ненад Ђоле Гвозденовић, Наташа Завирохина, Антонела Бјелић, Тања Тарасова Мирчевић, Тодоровић Никола, Павле Тодоровић, Кирил Боршев, Оксана Сазонова , Евгений Баранов , Саша Ина Спасојевић, Роберт Ресановић, Петар Кочић, Миле Бајшев, Милана Бабић, Миле Аљетић, Лола Ђорђевић, Лидија Кнежевић Павловић, Љубинка Милинчић, Павел Бушуев, Ољег Иванов, Андреј Козлов, Милош Банђур, Војислав Вукашиновић, Ђорђе Бојанић, Бобан Уча Раденковић, Виталий Солонецкий, Удружење Рви Краљево,  Драгиња Влк…” набраја, Сергеј Глушенко.

И ОВЕ ГОДИНЕ У НИШУ МАРШИРА БЕСМРТНИ ПУК

Овој манифестацији придружио се и град Ниш, већ четврту годину заредом.

За сајт Српска историја говори, заменик градоначелника града Ниша проф. др Милош Банђур.

Град Ниш и ове године ће бити један од организатора марша Бесмртног пука, каква је организација и где је планиран скуп?  

И ОВЕ ГОДИНЕ СРБИЈОМ И НИШОМ МАРШИРА БЕСМРТНИ ПУК
др Милош Банђур

Банђур: ,,Градска власт ће снажно подржати манифестацију “Бесмртни пук”, која се у нашем граду одржава дужи низ година у организацији друштава руско-српског пријатељства и других патриотских организација, али тек други пут уз учешће и подршку локалне самоуправе.

Након свечаног полагања венаца на споменик погинулим совјетским пилотима и војницима испред логора “Црвени крст”, симболично у 12:44, “Бесмртни пук” ће се поћи булеваром “12. фебруар”, затим наставити кејом  “Мике Палигорића” поред зграде Бановине и преко Тврђавског моста стићи на Трг Краља Милана где ће бити положени венци на Споменик ослободиоцима”.

Какав значај за град Ниш видите у скупу Бесмртног пука који организујете у Нишу?

Банђур: “Бесмртни пук” у Нишу, зато што је Ниш био део великог антифашистичког фронта, зато што величина жртве и подвига руског и српског народа у Другом светском рату то заслужује, зато што човечанство треба подсетити коме дугује своју слободу, зато што је част и задовољство бити у истом строју са грађанима Москве, Курска, Белгорода, Волгограда и стотине других градова, зато што и данас идеологија освајања и покоравања других народа има антируско и антисрпско лице!

Величина жртве и величина подвига совјетских народа у Другом светском рату су грандиозни и вечни!

Срби су делећи судбину братског руског народа у том рату поднели велике жртве и дали значајан допринос заједничкој победи.

Народи Совјетског Савеза предвођени великим руским народом, дали су одлучујући и немерљив допринос поразу идеологије зла и спасењу људске цивилизације која никад није била ближа рубу пропасти него тих четрдесетих година двадесетог века! А тамо су је довели управо они који су финансирали Хитлерову Немачку и кокетирали са њом, све до тренутка када су и сами морали да се супротставе монструму којег су хранили”!

За сајт Српска историја говори председник српског огранка руског мото-клуба „Ноћни вукови“, Саша Савић.

Какве су активности Ноћних вукова 9. маја и да ли ћете организовано учествовати у маршу Бесмртног пука у Нишу, и какав значај има тај марш?

И ОВЕ ГОДИНЕ СРБИЈОМ И НИШОМ МАРШИРА БЕСМРТНИ ПУК
Саша Савић

Савић: ,,Ноћни вукови” Србије учествоваће као и свих протеклих година на Дан Победе над Фашизмом 9 маја у маршу ,,Бесмртног пука“ у свим градовима из Србије где се марш организује (Београд, Краљево, Ужице, Крушевац, Крагујевац, Нови Сад и Ниш) и тиме одати Част свим прецима који су дали своје животе за нашу слободу.

То је најмање што можемо да учинимо за наше претке, да негујемо, чувамо успомене на наше Хероје који су се борили у I светском рату, II светском рату, деведесетих као и 1999. год”.

Где ћете да будете 9. маја?

Савић: ,,9. маја бићу у Нишу са својом Браћом у маршу ,,Бесмртног пука“, који се по други пут организује у Нишу са ветеранима, 20 патриотских удружења града Ниша и Нишавског округа, ученицима, студентима, грађанима, итд”.

За сајт Српска историја говори  Миле Бајшев, оснивач ФБ групе „Русофили“.

Који значај за вас има организовање Бесмртнног пука широм градова Србије?

И ОВЕ ГОДИНЕ СРБИЈОМ И НИШОМ МАРШИРА БЕСМРТНИ ПУК
Миле Бајшев

Бајшев: ,,Одржавање Маршева Бемсртног пука широм Србије је нешто што сви ми треба да подржимо и да се придружимо њима, јер ако се ми нећемо сећати наших жртава ко хоће?

А ако не будемо   одгајали нашу децу на примерим  живота наших хероја како ћемо их одгајати?  Бесмртни пук, је сјећање на генерацијски труд предака да би се остварила слобода потомака, на сваку кап невине крви проливену од душмана а којом смо платили нашу слободу”.

 

У Новом Саду  скуп je заказан за 17 сати на Кеју рације, одакле ,,Бесмртни пук” иде до Трга Слободе.

Министарство одбране Русије је објавило мултимедијални пројекат (линк) посвећен парадама које ће се одржати у 29 градова Русије у част 74. годишњице победе у Великом отаџбинском рату.

И ОВЕ ГОДИНЕ СРБИЈОМ И НИШОМ МАРШИРА БЕСМРТНИ ПУК

И ОВЕ ГОДИНЕ СРБИЈОМ И НИШОМ МАРШИРА БЕСМРТНИ ПУК

Разговор водио, Ђорђе Бојанић

Извор, СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button