ВидеоЂорђе Бојанић

ГЕНЕРАЛ СИМОВИЋ: „НАШ ВОЈНИЧКИ ХЛЕБ ЈЕ ПОШТЕН, ЧАСТАН И НЕ ЗАСТАЈЕ У ГРЛУ”

Дан Копнене војске, Дан пешадије и Крсну славу Копнене војске Светог великомученика, чудотворца и победоносца Георгија – Ђурђиц, припадници Команде Копнене војске и јединица Копнене војске, дочекали су литургијски, у богослужбеним просторима, и радно, на полигонима и вежбалиштима.

Припадници Команде Копнене војске, обележили су славу Копнене војске и Команде Копнене војске, богослужењем у богослужбеном простору команде. Службу су вршили протојереји-ставрофори Бранко Цинцаревић и Влајко Грабеж са војним свештеницима мајором Ђорђем Димићем, протојерејем и капетаном Иваном Ганићем, јерејем. Резање славског колача било је у Дому војске – Ниш.

ГЕНЕРАЛ СИМОВИЋ: „НАШ ВОЈНИЧКИ ХЛЕБ ЈЕ ПОШТЕН, ЧАСТАН И НЕ ЗАСТАЈЕ У ГРЛУ”Делегација Копнене војске коју су чинили командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и пуковници Драган Љубић и Горан Стаменковић, положила је венац на споменик у парку на Тргу Краља Александра Ујединитеља.

ГЕНЕРАЛ СИМОВИЋ: „НАШ ВОЈНИЧКИ ХЛЕБ ЈЕ ПОШТЕН, ЧАСТАН И НЕ ЗАСТАЈЕ У ГРЛУ”Обележавање празника је настављено у нишком Дому војске. После интонирања химне БОЖЕ ПРАВДЕ у извођењу Војног оркестра – Ниш, поводом Дана Копнене војске, прочитане су честитке председника Републике Србије Александра Вучића, министра одбране Милоша Вучевића и начелника Генералштаба генерала Милана Мојсиловића.

Погледајте видео

У свом обраћању, генерал Симовић је подсетио присутне на историјске чињенице, указао на непролазне вредности и одао признање свим припадницима Копнне војске на професионалном, пожртвованом односу и несебичном залагању приликом извршавања задатака.

Командант Копнене војске је нагласио, да је Копнена војска у овој години извела 1747 гађања из наоружања родова, укључујући и гађања из новоуведеног борбеног-противоклопног система КОРНЕТ.

Током обраћања, командант Копнене војске је истакао: „Ако нам душе буду уз Бога, срца са нашим породицама, а снага, част и достојанство, уз државу, мајку и отаџбину Србију, издржаћемо све недаће и белосветске преваре”.

„Наш војнички хлеб има тврду кору, али није грешан. Он је освештан муком, знојем и крвљу. Често је горак и сув. Али је укусан, јер је поштен, частан и не застаје у грлу.”, додао је Симовић.

Након обраћања команданта, прочитане су и наредбе о унапређењима и додељеним медаљама и одликовањима.

ГЕНЕРАЛ СИМОВИЋ: „НАШ ВОЈНИЧКИ ХЛЕБ ЈЕ ПОШТЕН, ЧАСТАН И НЕ ЗАСТАЈЕ У ГРЛУ”Копнена војска обележава свој празник- 16. новембар, у знак сећања на почетак славне Колубарске битке, која је у историју ратовања ушла као јединствени пример да се војска којој је предвиђен потпун слом, за кратко време реорганизује, пређе у контраофанзиву и нанесе непријатељу одлучујући пораз. Овај дан се обележава и као Дан рода пешадије, најмасовнијег рода у јединицама Копнене војске и Војске Србије.

Приредила: Српска историја

Back to top button