Интервју

Филм КРАЉЕВСКИ ТОП – ИСТОРИЈА СРПСКЕ КРУНЕ (видео)

Коначно, историјски документарни филм „Краљевски топ – историја српске круне“, сценаристе Драгана Марковића и редитеља Велимира Стојановића, доступан је гледаоцима преко јутјуб канала. Документарац се бави до сада непознатим детаљима о изради и чувању једине краљевске круне из историје савремене српске државности. Гледајући филм сазнаћемо занимљивости о настанку, изради и начину како је и где до сада чувана круна краља Петра I.

Интервју води Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

– Поштовани Велимире, како сте дошли до идеје да снимате филм о круна Краља Петра I?

Идеја за снимање филма о последњој српској круни и њеној судбини од 1904. до данас, дошла је врло случајно. Наиме, сценариста филма Драган Марковић је у тексту Политикиног забавника „ ОД ДЕЛФИНА КРУНА ИЗЛИВЕНА“ аутора Бранка Богдановића, сазнао за причу о настанку регалија за крунисање Краља Петра Првог Карађорђевића. Обзиром да се аутор текста више пажње посветио судбини Вождовог топа од чије ручице круна  изливена, него самој судбином круне, то је код Марковића изазвало интересовање да детаљно истражи ову тему, а само истраживање трајало је пуне три године.

Након  завршеног истраживања у коме су поред Драгана Марковића, учествовали Јелена Николић и моја маленкост, решили смо да ову причу екранизујемо и ширу јавност упознамо са овом до сада не испричаном причом.

– Који су циљеви овог филма?

Снимања овог филма је заправо жеља мене и мојих сарадника, да ширу јавност упознамо са делом српског културног и историјског наслеђа, које је врло важно за очување националног идентитета српског народа, али и  пружимо прилику новим нараштајима  са се сазнају за вредности,  које је овај народ врло скупо платио кроз своју бурну историју.

Круна Краља Петра није нека мондемска ствар, већ симбол борбе српског сељака за слободу, али и стварање и очување модерне државе у 19. и 20. веку.

– Реците нам кратко о историји топа Вожда Карађорђа из Првог српског устанка, који има везу са круном краља Петра I. Да ли сте дошли до неке занимљивости за коју се није знало приликом истраживања за филм?

Најзанимљивија чињеница до које смо дошли у току истраживања саме теме, је то да смо успели да утврдимо тачно место њеног скривања у току Првог светског рата. Аутори документарних и играних филмова снимљених пре Краљевског топа који успутно помињу судбину круне у Првом светском рату, наводили су да је она скривана у Пећкој патријаршији и Високим Дечанима, а она се заправо од 1915. до 1919. године налазила у патосу учионице Богословске школе „Ћирило и Методије“ у Призрену.

Доказ за ову тврдњу, пронашли смо у делу Бранислава Нушића“ 1915- Трагедија једног народа“ где се детаљно описујемо њено сакривање у Призрену, новембра 1915.

– Ко је финансирао овај филмски пројекат?

Филм „ Краљевски топ – историја српске круне“ је урађен у продукцији Удружења грађана „Форум артистикум“ из Ниша, односно сопственим средствима ауторског тима и чланова удружења, без икакве финансијске помоћи локалне самоуправе и Министарства културе, нити било које друге организације.

Филм је награђиван на неколико фестивала, био је изузетно запажен и на фестивалу у Стокхолму. Било је и доста пројекција, у различитим градовима Србије.

– Реците нам нешто о себи, у кратком цртама нам се представите.

Филм КРАЉЕВСКИ ТОП - ИСТОРИЈА СРПСКЕ КРУНЕ (видео)
Редитељ Велимир Стојановић

Рођен сам 1976. године у Прокупљу. Гимназију и Правни факултет завршио сам у Нишу. У току студија уређивао сам Омладински програм  Радио Ниша, и био хонорарни сарадник Другог програма Радио Београда.

Режирао сам више музичких спотова бендова и извођача са музичке сцене Ниша.

Завршио филмску школу режије у Кино клуба Ниш (2013), а мој први кратки играни филм носи назив, „ДУБОКО ЗАМРЗАВАЊЕ“ где сам се опробао и као сценариста.

То сада сам снимио пет документарних филмова:“ МИ ПЛАЧЕМО ИЗА ТАМНИХ НАОЧАРА“ (2012), „ВОЈНА ПРАВНА СЛУЖБА КРОЗ ИСТОРИЈУ“ (2013), „СТЕНТОР (2015)”, „КРАЉЕВСКИ ТОП-ИСТОРИЈА СРПСКЕ КРУНЕ (2017)“ и „НЕДЕЉА ПАЦОВА (2018)“ Идејни сам творац и уметнички директор фестивала еколошког и туристичког филма „ВРМЏА ФЕСТА“ у селу Врмџа, у подножију планине Ртањ.

Поменути филмови учествовали су на многим фестивалима широм Балкана од којих треба издвојити: GROSSMAN (Словенија), ФЕСТИВАЛ МЕДИТЕРАНСКОГ ФИЛМА У СПЛИТУ 2013, ДОРФ 2013 (Хрватска), ЈАХОРИНА ФИЛМ ФЕСТ (БиХ), STREET FEST 2013 (Србија), ФЕСТИВАЛ ЛОКАЛНИХ ТЕЛЕВИЗИЈА У КОШИЦАМА 2013 (Словачка) и ПРВИ КАДАР у Источном Сарајеву. За филм „КРАЉЕВСКИ ТОП-ИСТОРИЈА СРПСКЕ КРУНЕ „ добио је прву награду на међународном фестивалу „ЗЛАТНА БУКЛИЈА“ у Великој Плани (2017) и награду публике на Фестивалу хришћанске културе у Зајечару (2018).

Хвала вам што сте говорили за сајт Српска историја, пожелео бих вам пуно успеха у даљем раду и још пуно оваквих родољубивих филмова, који нам свакако недостају.

Хвала Вама на указаној прилици да се наш филм појави на Вашем порталу Српска историја, што представља шансу да поштоваоци српске историје чују за неке нове чињенице за које се слабо или уопште није знало.

Интервју води Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

Извор Српска историја

Филм КРАЉЕВСКИ ТОП - ИСТОРИЈА СРПСКЕ КРУНЕ (видео)

 

Back to top button