Интервју

Енциклопедија ,,НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА” биће приказана и у Нишу (10. децембра у 18ч, у Дому војске)

Енциклопедија ,,НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА“ биће приказана и у Нишу 10. децембра у 18ч, у Дому војске. На промоцији књиге-енциклопедије Радмиле Тонковић НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА у Москви био је и актуелни руски министар одбране Сергеј Шојгу. На промоцији књиге чућемо поред беседе професорке Радмиле Тонковић и беседу публицисте Зорице Пелеш. Могуће да ће се обратити и генерал Милосав Симовић својом беседом. А цео програм увеличаће и хор ОШ,, Бубањски хероји". Улаз је отворен за све заинтересоване.

За сајт Српска историја говори професорка Радмила Тонковић, прва жена – ваздухопловни новинар и прва жена-ваздухопловни уредник на Балкану у часописима – “Аеромагазин”, “Наша крила” и “Мома-Гласник”, а као списатељ, новинар, публициста и преводилац пише и објављује у многим часописима у земљи и иностранству и члан је “Удружења новинара Србије” и  “Међународног Удружења словенских новинара” и добитник је Дипломе и Златне медаље Савеза новинара Русије.  

Интервју води Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

– Радмила, Ниш ће 10. децембра (18ч) имати прилику да Вас угости у Дому војске, да ли сте били до сада у Нишу?

Да, више пута сам боравила у херојском и слободарском историјском граду Нишу, најчешће службено на аеродромима – војном и цивилном, код мојих драгих ваздухопловаца, цивилних и војних и у легендарној херојској елитној 63. падобранској бригади, у којој сам извела свој први падобрански скок, и то као новинар добровољно/присилно…

У Нишу сам имала и дивну промоцију моје књиге прошле године у организацији „Кола српских сестара“, па се надам, да ће и наша промоција 10. децембра бити успешна и на радост свих гостију у Дому Војске, јер су ову промоцију тражили управо пријатељи са војног аеродрома и много се радујем веома вероватном присуству генерала-потпуковника Милосава Симовића, за кога сматрам да је јединствен на овим нашим просторима, и као командант, и као оратор, и као професионалац.

– Ви сте аутор дела ,,НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА”, то је јединствена енциклопедија у свету на тему летења и улози жена у авијацији, књига која достиже свој врхунац. Колико сте до сада имали промоција и где?

Моју књигу  НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА писала сам и сакупљала граћу путујући по целом свету пуних 10 година и она је до сада имала 54 промоције у 12 држава света – у Русији, Србији, Грчкој, Кипру, Словачкој, Чешкој, Француској, Швајцарској, Либану, Великој Британији, Републици Српској и Српској Спарти – Црној Гори. Ја сам пресрећна, јер је ова енциклопедија моје животно дело, које је фебруара ове године уврштена у Фонд Конгресне библиотеке у Вашингтону, на њихов захтев, те проглашена за најбоље дело за прошлу годину. У ФАИ (Међународна ваздухопловна федерација) у Женеви књига је проглашена за јединствену енциклопедију у свету на тему авијације и улоге жена у ваздухопловству; а у Русији је као уџбеник уврштена у ваздухопловне академије за школовање пилота и инжењера, што је заиста огроман успех и велика част.

– Књига се прво појавила на руском језику?

Морам да истакнем, да су Руси први препознали вредност и квалитет ове књиге и тражили је на руском језику, тако да сам ја сама превела књигу и она се најпре појавила на руском језику, па сам ја онда брзо решила да књигу штампам и на српском језику и све сам сама финансирала. Наравно, књигу на руском је финансирала руска држава и то нам све говори о озбиљности државе и њеног ваздухопловства!

Енциклопедија ,,НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА" биће приказана и у Нишу (10. децембра у 18ч, у Дому војске)
Радмила Тонковић

– Реците нам нешто више о књизи и који детаљ бисте нам издвојили као занимљив?

Књигу сам писала 10 година и путујући по целом свету сакупила 1700 раритетних фотографија и 2000 биографија мојих небеских хероина, које су ми сваку моју причу ауторизовале или лично, или су то урадили њихови потомци, што ову књигу и чини важном и јединственом. Међутим, моја књига није феминистичка, јер се у њој налазе и сви историјски важни за авијацију мушкарци, који су моје хероине учили да лете, који су градили аеродроме и конструисали за њих летелице. Много занимљивих и значајних детаља се налази у књизи, који нису познати читалачкој публици и који су чак били непознати у земљама куда сам путовала по материјал и податке, многе од њих сам ја саопштавала архивама и библиотекама широм света. Нека ти подаци остану за промоцију у Нишу – мајка је учила пилотажи легендарног Че Гевару; Британка Хилда Хјувлит је учила сина да лети (данас је то фирма «Hewllett-Packard“); Францускиња Жаклин Ориол је и након 22 операције на лицу поново летела, и то као војни пилот; Рускиње-пилоти  су једине ратовале против фашиста у II светском рату, удружене у три ратна пука – један ловачки и два бомбардерскаи међу њима је и славна Ана Јегорова Тимофејева, пилот на мушком авиону Ил-2, коју је спасао српски лекар Павле Трпинац….и још много детаља, али оставимо их за промоцију.

– На промоцији књиге-енциклопедије НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА у Москви био је и актуелни руски министар одбране Сергеј Шојгу, то је велика част, опишите нам какао је  изгледала та промоција?

Већ 16 година ја сам члан жирија Међународне Олимпијаде из историје ваздухопловства и авијације за младе таленте, која негује традиције али и подржава нове идеје младих у модернизацији авио-технике и управљања летелицама, коју подржава Руска Федерација и председник В.В.Путин и Руско географско друштво, на чијем је челу министар за одбрану РФ Сергеј Шојгу. Једној од 10 мојих промоција је присуствовао и увеличао је господин Шојгу, који је књигу окарактерисао као неопходну за историју за цео свет, као фантастично дело једне умне Српкиње и да то могу и умеју да реализују само мозгови Словена. И његове речи и присуство су за мене велика част и признање да сам написала озбиљну књигу, коју је препознала озбиљна држава, са славном ваздухопловном традицијом.

– За ову књигу, енциклопедију предложени сте за велику државну награду Русије ,,Медаља Пушкина”, коју лично уручује руски председник, а додељује се за заслуге у области културе, просветитељства, књижевности и уметности?

Руска државна награда «Медаља Пушкин» је велика част за сваког ствараоца, а посебно за странца, јер се додељује за минимум 20 година заслуга у области културе, просветитељства, уметности и књижевности, а с обзиром да сам ја и руски дипломац Московског државног Универзитета «Ломоносов» са Златном дипломом, мало дуже сам присутна у расветљавању 10-вековних веза наша два братска православна народа, па ми номинација за ову високу и престижну награду представља велику част, али и обавезу у даљем раду на добробит оба народа, и српског, и руског.

– Ваша биографија је препуна успеха и скоро је немогуће набројати награде, признања, плакете, дипломе и сертификате за ваше  многобројне и велике заслуге у области ваздухопловства. Kоја награда вам је најдража?

Ово Ваше питање је веома тешко, као када питате родитеља, које дете му је најдраже. Све моје награде, признања, плакете, дипломе и сертификати су посебни, свако од њих има своју причу и драге и уважене људе, који су ме наградили. Највећи значај носе награде од колега – професионалаца, који Вам као јединој дами уруче Почасни официрски ваздухопловни бодеж с угравираним Вашим именом и Златни знак пилота РВ и ПВО Војске Србије, то је велика част и признање. Или када Вам легендарни војни пилотски ас  Марјан Јелен поклони свој лични Златни знак пилота, то је велико. Или када Вам ФАИ из Лозане на светском нивоу додели Диплому «Paul Tissandier“ за животно дело…или када Вам руски ас без ногу Алексеј Маресјевдодели Орден „За верност авијацији“…или када Вам Шпанци уруче „Орден интернационалних бригада НО ПАСАРАН!“…или када у Кордоби у Аргентини добијете „Почасну плакете РВ Аргентине“…или када од Међународног удружења „LILAC“ добијете нову сорту  – биљку јоргованкоја носи Ваше име, јер сте на светском нивоу померили историју јоргована цела три века у корист своје Отаџбине Србије – Краљ Урош I Немањић и Јелена Анжујска…или две Инвент-дипломе  и сребрне медаље „Никола Тесла“…све су ми важне и најдраже, јер је неко проценио да су заслужене.

– На промоцији о књизи говориће генерал Милосав Симовић?

Да, господин генерал-потпуковник Милосав Симовић је обећао да ће присуствовати промоцији и говорити о књизи и аутору, јер су његове патриотске беседе увек надахњујуће, а у овој књизи има много патриотског набоја, јер је писана пуним срцем и умом у славу освајања ваздуха од стране заљубљеника у небо и летење у целом свету и у њој је много историје.

– На промоцији књиге у Нишу говориће и публициста Зорица Пелеш, драго ми је да ћу поред Вас и њу чути.

Публициста госпођа Зорица Пелеш је моја дугогодишња пријатељица и сарадница, или сарадница и пријатељица и невероватно важан и паметан човек, Српкиња која уме, зна и може да прати историју, да пише, полемише и стоички брани своје родољубиве и дубоко човечне ставове, без обзира на «цену» коју може да плати. Госпођа Пелеш је написала изузетно значајну књигу «ПРОТА СТЕВА ДИМИТРИЈЕВИЋ» и она је достојан биограф ове важне историјске личности, о којој се чак нико из Српске Православне Цркве није сетио да напише дело за историју, а славимо 800-годишњицу аутокефалности СПЦ и било би доиста важно да се њена књига поновно штампа, са Зорициним новим додацима за биографију славног и умног проте Димитријевића – анђела Јужне Србије. У садашњем тешком времену за наш српски народ, ново издање би било важно и пожељно. С нестрпљењем чекам дивну и умну беседу госпође Пелеш на промоцији моје књиге у Дому Војске у Нишу.

– Ви сте дама челичних крила, знам  и да лепо певате, да ли у Нишу на промоцији ваше књиге можемо да очекујемо неку лепу нумеру?

Па знате, ја у Москви певам српске песме са једним дивним хором «Гренада», чијих 101 члан пева на 40 језика, па чак и на свахили-језику, много воле наш српски мелос и нашу Србију, па се може десити, да и на промоцији у Нишу нешто запевам, ако ми организатор пружи такву могућност. Радујем се нашем сусрету на промоцији у херојском Нишу, родном граду Константина Великог и многих великих људи и патриота, каква је била и Слађана Станковић, хероина са Кошара и Паштрика.

Интервју водиo Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

srpskaistorija.com

Back to top button