Срби Црне ГореКолумна

Екстремистички исламски иступи у Бару

“Етничко чишћење се увијек прво спроводи на подручју језика и симбола“, пише Urs Altermatt.

Такву стратегију препознајемо у слиједу захтјева и постпупака бошњачких и албанских исламских представника и организација у Црној Гори – захтјеву за рушење православне цркве на Румији, за уклањање из школске лектире Горског Вјенца Владике Петра II Његоша и Пешчаника Данила Киша као Јевреја, за промјену националних и хришћанских знамења на застави државе Црне Горе, тј. уметање у државни црногорски грб исламских симбола, затим уклањање табле са натписом назива улице попа Васа Вукотића у Бару од стране грађана муслиманске вјероисповијести.

Дакле, да ли такав континуитет догађаја потврђује констатацију патријарха Српске цркве господина Иринеја да су људска и вјерска православна права Срба у Црној Гори угрожена као у наци-фашистичкој творевини НДХ?
Екстремистички исламски иступи у Бару
Послије јавног захтјева албанског представника Мехмета Бартхија упућеног предсједништву Црне Горе да се са врха планине Румије сруши православна црква, исламски екстремистички иступи су почели да испољавају и на улицама града Бара. Прекјуче је особа муслиманске вјероисповијести у улици попа Васа Вуковића довикивала православном свештенику негодујући – Што ће и какав је то натпис улице попа Васа Вукотића у улици у којој живе муслимани.

Затим се група муслимана скупила испред православне цркве исказујући негодовање због таквог назива улице.

 

Екстремистички исламски иступи у БаруФотографије из Бара фотографисане јутрос – најновије нарушавање јавног реда и мира од припадника грађана муслиманске вјероисповисјести.

Сломљена табла натписа улице попа Васа Вукотића у Бару и убачена у двориште православне цркве.

Екстремистички исламски иступи у Бару

Back to top button