Ђорђе Бојанић33 Анђела

ЕКИПА ФИЛМА ,,33 Анђела” кренула у ХОДОЧАШЋЕ СА ЧАСНИМ КРСТОМ ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДО НОРВЕШКЕ

На иницијативу потомака и директора филма ,,33 Анђела" Бранка Димовића Димеског, израђен је ЧАСНИ КРСТ који је посвећен страдалој српској деци у Норвешкој за време Другог светског рата. ЧАСНИ КРСТ ће кренути у сусрет Видовдану у своје ходочашће са делом екипе филма ,,33 Анђела" из Градине-Јасеноваца и креће пут Норвешке.

Потомци и филмски тим ,,33 Анђела” поставиће ЧАСНИ КРСТ на месту где су наши преци страдали.

Овом догађају присуствују и норвежани, потомци људи који су помагали наш страдални српски народ.

ЧАСНИ КРСТ освештан је у цркви у Драксенићу код Козарске Дубице, где је побијено много Срба.

Након заузимања села Драксенић од стране хрватских усташа, јануара 1942. год,  усташе су позвале становнике у цркву и на превару довеле око 360 људи и починили један од највећих злочина на овом подручју, након којег су на гомили остали само лешеви обливени крвљу и просутих мозгова.  Преостали мештани, већином жене и деца одазвали су се на позив где би се у цркви обратио комадант. Тада је започео покољ. Усташки злочинци су зверски свирепо, ножевима, маљевима и тупим предметима побили већином деце, жена и стараца. Црква је потом запаљена, као и читаво село, преноси Ђорђе Бојанић.

ЕКИПА ФИЛМА ,,33 Анђела" кренула у ХОДОЧАШЋЕ СА ЧАСНИМ КРСТОМ ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДО НОРВЕШКЕ

ЕКИПА ФИЛМА ,,33 Анђела" кренула у ХОДОЧАШЋЕ СА ЧАСНИМ КРСТОМ ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДО НОРВЕШКЕ

ЕКИПА ФИЛМА ,,33 Анђела" кренула у ХОДОЧАШЋЕ СА ЧАСНИМ КРСТОМ ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДО НОРВЕШКЕ

Филмска екипа ,,33 Анђела” борави у Републици Српској на позив потомака који дају највећи допринос реализацији филма ,,33 Анђела”, наглашава Ђорђе Бојанић.

Потомци и део филмске екипе путују у Републику Српску, Пољску и Норвешку где настављају снимање.

Део екипе Дан медија из Норвешке и Дуо Дигитал Медиа из Крагујевца крећу да забележе историјски догађај, на пут дугу преко 6000км, а сво време у пратњи ЧАСНОГ КРСТА.

Обићи ће Козарску Дубицу, Сзсзецин, Осло, Трондхајм.

На позив потомака страдале деце филмска екипа снимиће игране кадрове у Републици Српској као и изјаве потомака. Затим потомци и филмска екипа путују у Пољску и Норвешку где настављају снимање. уз пратњу ЧАСНОГ КРСТА.

Панел је одржан у Градишки, где је публици приказан и трејлер филма ,,33 Анђела”.

На панелу приказан трејлер филма ,,33 Анђела"
На панелу приказан трејлер филма ,,33 Анђела”

Филмска екипа ,,33 Анђела” у саставу: директор пројекта и продуцент, Бранко Димовић Димески, редитељ Горан Вукчевић, директор фотографије Дејан Тршић, сарадници на сценарију: Бранко Димовић Димески и Милка Кајганић, наратор филозоф и теолог Јоханес Солберг, стручни консултанти: медији Јелена Стојковић, историчар Кнут Фловик Тхоресен, историчар Ђорђе Бојанић, историчар Александар Динчић.

Приредила: Српска историја

Back to top button