ВидеоСрби Хрватске

Документарни филм ,,КРСТ НАД ЈАМОМ“ (видео)

Филм „Крст на јамом“, снимљен у продукцији Удружења „Јадовно 1941.“,  говори о тим почецима, напорима да се над јамама уздигну православни крстови, знаци људског достојанства и гласници истине која мора васкрснути!

Удружење „Јадовно 1941.“ од 2009. године посећује, истражује и обнавља сећање на места масовног злочина и српског страдања у комплексима хрватских усташких логора.  Први су кренули  беспутним јамама Велебита дижући глас да се више не сме ћутати о целом једном народу кога је злочинац уморио, а политика ућуткала; први су организовали ходочашћа највишој хумки српског народа, преноси Ђорђе Бојанић.

У филму се злочин идеолошки тумачи од почетка, те сведочи о данашњем стању у коме се налазе стратишта и спомен-записи над њима. На Велебиту и његовим падинама према мору познате су 32 јаме у којима су усташе гробиле српски народ. У том систему за убијање, а који је био претходница Јасеновачког система логора смрти, уморено је више од 40 000 Срба, Јевреја и идеолошких противника усташке творевине, преноси Ђорђе Бојанић.

Премијерно приказан у Бањалуци 26. априла 2018. а затим и у Београду, Новом Саду, Бијељини, Козарској Дубици, Љубљани, Нишу и Суботици. Аутор: Душан Ј. Басташић Камера: Бојан Мичић, Синиша Ковачевић, Душан Ј. Басташић

Монтажа: Бојан Мичић, Душан Ј. Басташић

Графичка обрада: Драган Зељковић

Музика: Петар СОПОТ Топаловић

Тонска обрада: Драган Шукало

Приредио, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button