Косово и МетохијаВидео

Документарни филм „Косово — отета светиња“… видео

Документарни филм News Front — Србија и уреднице српске редакције Оксане Сазонове је посвећен покрајини Косово и Метохија, територији због које је пре тачно 18 година НАТО извршено стравично бомбардовање Југославије. Филм комбинује историјске чињенице и реалност, као и анализу настанка пројекта «Косово» у новијој историји. Овим филмом је приказана реалност овог региона, живот људи и све оно са чиме се суочавају након рата и доласка свих врста миротвораца.

YouTube video

«Овај мали комад земље као да штити цео свет. Чини се да би он требао да буде најсигурније место на планети. Али, током целог нашег путовања, видели смо сасвим супротно», каже ауторка филма Оксана Сазонова.

О Космету говоре Срби који живе на северу и у различитим енклавама. Они се суочавају са сложеним политичким процесима, уништавањем српске православне културне баштине и вредности, улогом међународне заједнице која је утицала да се створи тренутна ситуација.

«Косово и Метохија је окупирана територија од 1999 године, када је НАТО извршио агресију на Југославију. Србију су бомбардовали да би јој отели Косово», каже један од саговорника Звонко Михајловић.

«Ми једноставно сведочимо да смо били овде и да смо још увек овде», описује своју истинску опасну мисију свештеник на Косову и Метохији отац Небојша, додајући да су Срби верници окупљени око цркве на територији чије се име преводи као «Манастирска земља».

«Многи манастири су у средњем веку спаљени. Већина манастира је уништена», каже историчар и културолог Срђан Младеновић.

Немогуће је не приметити како су топло Срби дочекали новинаре из Русије и са каквом надом су говорили о њој, што се види у нашем филму.

Ката

Преузето  News Front — Србија

Back to top button