Ђорђе БојанићСрби и Руси

Дирљиво вече са Радмилом Тонковић у Нишу… уз сузе и понос (видео)

Предивно вече са Радмилом Тонковић у Дому војске у Нишу, пред препуном салом. Промоцији књиге присуствовали су представници града, градских институција, Војске Србије, Руско-српског хуманитарног центра, бројних установа, удружења грађана, наставници и ученици осмог разреда ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша.

Врхунско излагање Радмиле Тонковић, ауторке енциклопедије ,,НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА“, било је толико живописно излагање да је било суза и поноса.

Ова врхунска књига најпре је штампана на руском језику и проглашена је првом и једином, универзалном светском енциклопедијом о женама у ваздухопловству. На ваздухопловној академији и у техничким школама у Русији, ова књига користи се као уџбеник.

Дирљиво вече са Радмилом Тонковић у Нишу... уз сузе и понос (видео)
Зорица Пелеш, Ђорђе Бојанић и Радмила Тонковић

,,Веома сам радосна и срећна што сам свечарски и топло братски дочекана у царском граду Нишу, и желим да се захвалим сјајном и професионалном професору историје Ђорђу Бојанићу и његовој ОШ „Бубањски хероји“, на челу са директором Верицом Раденковић на свесрдном ангажовању и великом труду да се промоција моје књиге НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА одржи  у Дому наше славне српске Војске у Нишу 10. децембра 2019. године. Ученицима Школе желим да поручим да су били дивни, емотивни и топли, а истовремено и високо професионални у свом изузетном извођењу пажљиво одабраних песама, те ме је њихов наступ под диригентском палицом наставнице музичког васпитања Весне Марковић дубоко дирнуо, као и културан гест даровања цвећа, што несумњиво говори о високом квалитету и педагозима укупног колектива ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша. Са овог дивно припремљеног културног догађаја и правог часа историје понела сам предивне и дубоке утиске о ученицима и професорима ове школе, за шта им се свима најљубазније захваљујем и врло радо ћу доћи увек када ме позову и пожеле са мном да се друже”, прича проф. Радмила Тонковић.

Дирљиво вече са Радмилом Тонковић у Нишу... уз сузе и понос (видео)

Битно је нагласити да је на промоцији књиге-енциклопедије НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА у Москви био је и актуелни руски министар одбране Сергеј Шојгу, то је велика част, наглашава Ђорђе Бојанић.

„Русија је озбиљна држава. Присуство челних људи једне државе на промоцији једне књиге, указује на њен квалитет, на углед аутора, али и на значај и величину државе која то препознаје„, закључује проф. Радмила Тонковић.

Дирљиво и поучно излагање Радмиле Тонковић можете чути у прилогу…

Други део излагања

Сви који су били присутни нспустили су салу богатији за доста нових података и сазнања. Поред Радмилиног излагања имали смо прилику да чујемо и беседу Зорице Пелеш публицисте и биографа Проте Стевана Димитријевића, преноси Ђорђе Бојанић.

,,На несвакидашњој свечаности духа  у Дому војске у Нишу  220 срца усхићено је  треперило слушајући небеску хериону проф.Радмилу Тонковић. Сви смо били очарани распоном њених „крила“ знања, протканих чудесним светлуцавим нитима нових сазнања, под која нас је нежно ушушкала својим божанственим причама о небеским чаробницама и чаробњацима. Од раскоши тих њених очаравајућих  „крила“ знања, чији распон је немогуће премерити, застајао је дах свима нама , праћен сузама радости. Јер таква радост, коју нам је проф.Тонковић даривала, неопходна је целом клонулом српству данас. Неопходна му је као неизоставна  духовна храна, како би наше преуморне мисли ( које се већ деценијама на силу хране тешко сварљивом храном, са лоше сервиране духовне светске трпезе) вратиле лепоту наслеђену од наших храбрих предака, који осташе тамо далеко”, преноси Зорица Пелеш.

И наставља…

,,Најмириснији украс, ове незаборавне вечери, посебно се ширио, са позорнице Дома војске,  из прекрасног распеваног „букета“ величанствених гласова ученика основне школе „Бубањски хероји“. Тај чаробни мирисни  „букет“ начиниле су „веште руке“ проф.Ђорђа Бојанић, дивне директорке основне школе „Бубањски хероји“ госпође Верице Раденковић и сјајне проф.музичког Весне Марковић”, наглашава Зорица Пелеш.

,,А додатна мирисна нота те вечери ширила се из средине сале, као и из последњих редова, у којима су били ученици основне школе “Бубањски хероји“.  На спомињање имена своје предивне директорке госпође Верице Раденковић и  свог величанственог професора историје Ђорђа Бојанића, као и свог прескромног вероучитеља Дејана Јовановића, ђаци су одговарали громким аплаузима, пропраћеним божанственим овацијама. Ти аплаузи и овације су захвалност њиховим професорима, који се на најдивнији начин баве њима и њиховим образовањем. Мене су ти њихови аплаузи подсетили на речи проте Стеве Димитријевића : „Боже, поживи учитеља, па родитеља“. Бескрајно сам захвална и свим осталим учесницима ове непоновљиве „мирисне“ вечери, као и свим гостима. А посебно и неизмерно  сам захвална  нашој племенитој руској браћи из Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, који су увек велика радост у нашим  српским срцима”, говори Зорица Пелеш.

Излагање публицисте Зорице Пелеш можете чути у прилогу…

Ово величанствено вече увеличао је и хор ОШ,, Бубањски херојииз Ниша који је отпевао нумере ,,Ово је Србија“ и ,,Подмосковске вечери“. За клавијатуром био је ученик 6. разреда Вук Перић, иначе добитник Видовданске награде и многобројних награда у земљи на такмичењима, наглашава Ђорђе Бојанић.

Занимљив и дирљив је део када је ученик из хора пришао Радмили и даривао јој ружу и замолио је да се придружи хору, што је она радо прихватила и запевала, овај детаљ можете да погледате у видео прилогу…

Свој допринос дала је и група певача из више различитих хорова из Ниша који су певали химну Србије и нумере Пукни зоро и Косовски божури, у наставку можете погледати прилог…

Велики допринос у организацији дала је и Славица Динић.

Водитељ програма била је Мила Недељковић.

Прилог TV Belle Amie

 

Приредио, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button