Ђорђе БојанићИнтервју

Даница Црногорчевић снимила песму “у част Дана Републике Српске” (видео)

Песма ,,За живот Српске" описује однос оца који је за Српску дао живот, према своме сину. Даница нам поручује кроз песму ,,чувај сине српску слогу, српско име и слободу, завет наших храбрих очева, најхрабријих српских синова..."

Интервју водио главни уредник сајта Српска историја, Ђорђе Бојанић

-Поштована Данице, хвала вам што говорите за сајт Српска историја. Како је настала песма  ,,За живот Српске“?

Са великим задовољством, усхићењем и дуго радећи на тој пјесми “За живот Српске” , напокон смо је објавили. Много се радујемо томе!  Аутор текста и музике је мој супруг, свештеник Иван Црмогорчевић и инспирацију је тражио у борби и очувању нашег народа, а исто тако и присјећајући се великог страдања и бола наших предака кроз које су пролазили. Пјесма нема никакву негативну поруку према било коме, а камоли ратне или шовинистичке конотације.Из  велике љубави према мом народу коју живи сада у Републици Српској, које је по мом скромном мишљењу изразито пуно љубави и благодарности Богу и за оно мало што има, важно је да његујемо и да не заборавимо страдање њихових предака да би они данас живјели на својим огњиштима.

 

-Шта за вас представља Република Српска?

Представља дио мене, дио мог срца. Јаком везом у мом срцу су повезане Република Српска, са Црногом Гором и Србијом.  Не постоји никакав начин да то могу да одвојим. Потребно је да се упознамо са живим сведочанствима и да се интересују за своју историју, али НЕ са презиром, и никако са неким изразом нелагодности, него са љубављу, у смирењу и молитви, да се случајно у нашим срцима не пробуди мржња према било коме, колико год то било тешко да схвате веома гнусна страдања, али страдања која су била са свих страна, са жаљењем  свих у том грозном ратном периоду, који не треба никада више да се понови. Али увијек са сјећањем и поткованим знањем о нашим прецима, страдалницима како би били свјесни зашто су ту гдје јесу, и да на својој земљи живе за коју су главе давали њихови ђедови, очеви , синови, бабе, мајке и дјеца, и то не треба да забораве.

Морамо да ширимо радост и мир. Упркос свему, као што то вјековима ради наш народ. Толико јако треба да се ујединимо у тој поруци и да то препознају и чују наши сународници, комшије, да никоме не желимо зло само желимо миран живот. Да будемо мудри. Јер… драги моји, схватите да можемо побиједити само љубављу и ничим више. Онда ће то бити могуће.

Љубав је у Господу нашем Творцу, у молитви тиња тиха радост, мудрост, нада, вјера и љубав.

-Где ћете први пут уживо извести ову песму ,,За живот Српске

Па гдје бих друго осим тамо и гдје је крсна слава Светог Стефана, у Републици Српској! Видимо се!

Интервју водио главни уредник сајта Српска историја, Ђорђе Бојанић

Приредила: Српска историја

Back to top button