Интервју

Дајковић за Српску историју: Проблем је у томе што ми нисмо независна држава већ марионетска банана република која апсолутно ниједан спољнополитички потез не смије сама повући

За сајт Српска историја говори Владислав Дајковић, економиста, магистар политичких наука, самостални политичар из Црне Горе.

Интервју води Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

  • Немате своју странку, немате организацију, немате велики новац, немате амбасаде иза себе, немате медије и опет, како ви кажете сметате многима. Зашто?

Највише сметам политичкој конкуренцији која је окупљена у партији Мила Ђукановића и његовим сателитима. Да ли зато што ме виде као пријетњу, или из голог анимозитета – не знам, али знам да Црна Гора нема будућност док год ДПС постоји на политичкој сцени. А ако ме питате да ли сметам другим субјектима – могуће, иако гајим пријатељске односе са готово свим партијама које су дио нове власти. Тачно је да сам све постигао апсолутно сам и без ичије подршке, па можда и ту лежи разлог анимозитета и љубоморе код оних људи који све што су урадили у политичком смислу дугују партији, а не себи.

  • Ђукановићева политика је побеђена, али не видимо суштинске промене, шта се чека у реализацији суштинских проблема, ви знате који су, да их не набрајам?

И ја се питам шта се чека у процесу демонтаже бившег режима. Недопустиво је да 8 мјесеци након избора Ђукановићеви људи и даље поткивају важне функције, нарочито у полицији и тужилаштву. Свјестан сам да је потребно вријеме за све у животу, па самим тим и у политици, али за сада не видим вољу код челника Владе Црне Горе да се одлучније уђе у обрачун са мафијом.

  • Подржали сте министра Лепосавића који испашта само зато што је рекао оно што сви Срби мисле. У чему је ту проблем?

Проблем је у томе што ми нисмо независна држава већ марионетска банана република која апсолутно ниједан спољнополитички потез не смије сама повући. Ријечју: Запад нам Кроји капу. Отуда и моја подршка господину Лепосавићу јер је рекао само оно што већина Срба мисли – да будем прецизан, већина гласача који су их довели у министарске фотеље.

  • Како видите политику коју води Кривокапић, није онако како су Срби желели да буде, наравно има доста проблема?

Рад господина Кривокапића често критикујем, али искључиво у зони принципа, а нипошто у зони љубоморе или острашћености. Као неко ко је свесрдно подржао коалицију За будућност, сматрам да имам право да критикујем. Нарочито јер од нове власти нисам ништа тражио, а ни добио.

  • Да ли планирате да се кандидујете за градоначелника Подгорице, избори се ближе?

Размишљам о изазову који се зове подгорички избори. Сасвим сигурно ћу дати максималан допринос, а на конкретно питање хоћу ли се кандидовати за Градоначелника немам, макар у овом тренутку, прецизан одговор. За сада сам у процесу размишљања о својим даљим политичким корацима. Три пут мјери, једном сијеци.

  • Кључ ка стабилности је попис становништва, да ли ће га бити и одакле долазе кочнице да пописа не буде?

Вјеровали или не, у Црној Гори више нико не спомиње попис, иако га законски рок предвиђа у овој години. Заиста не знам шта је разлог ћутања владајуће елите на ту тему.

  • Како видите решење политичке кризе у Црној Гори, која дефинитивно постоји?

Рјешење лежи у реконструкцији владе.

  • Рекли сте да Српски народ има три огњишта, три куће, да ли сте и за то да те три куће не деле границе?

Апсолутно нисам за укидање било чијег државног статуса, али сматрам да границе не треба да постоје међу три братске земље. Притом бих се позвао на модел разграничења земаља ЕУ гђе граничне рампе уопште не постоје. То је био један од најважнијих разлога јачања промета роба, услуга и људи, а самим тим и економија тих земаља. Не видим зашто и ми не бисмо то урадили.

  • Како коментаришете Милановићеву изјаву по питању страдалих у Јасеновцу и непрестаног смањивања броја жртава?

Не бих судио Милановићу због његовог унижавања геноцида у Јасеновцу. Бог ће му судити.

Интервју води Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button