Занимљивости

Да ли знате ко је Баба Вишња?

Нико не зна одакле је дошла. Непознато је када је рођена ни како се презивала. Ипак, ушла је у српску историју. И то једноставно и само као - баба Вишња!

Тачно презиме, мјесто и датум рођења баба Вишње нису познати. Можда је рођена у селу Доња Трепча, у засеоку Орловак и можда се презивала Урошевић, али историчари све до данас о њеном поријеклу нису сагласни.

Чија год да је била и како год да се презивала у историји је, прије свега упамћена као – баба. Баба Вишња била је мајка је кнеза Милоша и родоначелница династије Обреновић.

Она се 1765. године удала за Обрена Мартиновића. Са њим имала троје дјеце – Јакова, Милана и Стану. Обрен је умро око 1780. и Вишња се преудала за Теодора Михаиловића из Горње Добриње.

Теодоров деда звао се Милош, па је по њему назван и Вишњин први син у браку са Теодором. И у овом браку Вишња је имала троје дјеце – Милоша, Јована и Јеврема. Сва тројица су рођени у селу Горња Добриња крај Пожеге, пише Историјски забавник.

Вишња није имала много среће у животу, али је била велики борац. Као и њен први муж и Теодор је умро и то 1802. године. Послије неког времена, Јаков и Милан, њени синови из првог брака који су већ били одрасли и самостални људи, позвали су мајку да са млађом дјецом дође да живи код њих у Брусницу.

Иако од другог оца, Милош, Јован и Јеврем узели су презиме своје полубраће по мајци и тако су постали Обреновићи, с тим да су понекад користили и презиме добијено по свом оцу па су се потписивали као Обреновић Теодоровић.

До Првог српског устанка Јаков и Милан Обреновић су се бавили трговином стоком, а у тај посао су увели и свог полубрата Милоша који ће, у годинама које су услиједиле, постати један од најбогатијих људи, вођа Другог српског устанка и кнез Србије.

Баба Вишња, како су је још за живота сви звали, није дочекала да види синовљев успон до моћи. Умрла је 18. јуна 1817. године, пред сам крај Другог српског устанка.

Сахрањена је у дворишту манастира Враћевшница у близини Горњег Милановца, а на Врачару се налази улица са њеним именом.

Извор Историјски забавник

Преузето Глас Српске

Back to top button