Косово и МетохијаСрби Црне Горе

Чувари Дечана из Зетске бановине

Један од најмирнијих времена манастира Дечани пада у период између два свјетска рата. У то доба манастир је припадао Зетској бановини, што се у потпуности поклапа са изгледом чувара, као и посјетом Никшићке гимназије, из исте области

Приредио: Јован Маркуш

Љубазношћу Владана Царичића на дар Центру за документацију Народног музеја уручене су двије фотографије, настале истом приликом. На првој су приказани Дечани, прекривени дрвеном скелом, а испред њих седми разред гиманзије из Берана.

Натпис на полеђини нас обавијештава: „Приликом шетње код манастира Дечани, мјесеца октобра 1939. г. Драг. Јововић Беране“. Другим словима дописано је: „бр. 9“.

На другој исти разред позира у порти Дечана. Храм је са лијеве стране. На полеђини фотографије је натпис: „Манастир Дечани. Са излета VII-разреда гимназије из Берана.“

Ове фотографије су једина позната документација радова извођених од 1936-1941. године, радова које су изводили Срби радници из села Локвице, жупе Средске, како се истиче, „добри зидари и дрводеље“. Радови су били уперени прије свега на санацију објекта и околине, уређење порте, ријешавање дотока воде, замјене и оправка кровова.

Такође, то је период када је комплетан споменик документован фотографијама, што је омогућило штампу ванредне монографије уочи самог рата.

Чувари Дечана из Зетске бановине
Чувари Дечана из Зетске бановине

Из међуратног периода потиче неколико фотографија из документације Етрнографског музеја и Народног музеја, које је снимио Антонин Странски, а које приказују чуваре Дечана. Само је једна од њих приказана на изложби Етнографског музеја уприличеној у част византолошог конгреса одржаног 2017. године у Београду.

Позната је појава чувара, „војвода“ манастира, Албанаца – муслимана који су за накнаду чували одређене манастире. У манастиру Дечани чува се документ Управе царске лавре Високи Дечани, акт бр. 1005, 17 09 1937, да је кућа Салих Русте увијек била војводска Дечанска и да је штитила манастир са оружјем.

Међутим, на двије од три фотографије, до зуба наоружани чувари су Црногорци, док је на трећој Албанац, могуће из куће Салих Русте.

Чувари Дечана из Зетске бановине
Чувари Дечана, Албанац

Један од најмирнијих времена манастира Дечани пада у период између два свјетска рата. У то доба манастир је припадао Зетској бановини, што се у потпуности поклапа са изгледом чувара, као и посјетом Никшићке гимназије, из исте области.

Преузето ИН4С

Back to top button