Косово и МетохијаСрби Црне Горе

Чувари Дечана из Зетске бановине

Један од најмирнијих времена манастира Дечани пада у период између два свјетска рата. У то доба манастир је припадао Зетској бановини, што се у потпуности поклапа са изгледом чувара, као и посјетом Никшићке гимназије, из исте области

Приредио: Јован Маркуш

Љубазношћу Владана Царичића на дар Центру за документацију Народног музеја уручене су двије фотографије, настале истом приликом. На првој су приказани Дечани, прекривени дрвеном скелом, а испред њих седми разред гиманзије из Берана.

Натпис на полеђини нас обавијештава: „Приликом шетње код манастира Дечани, мјесеца октобра 1939. г. Драг. Јововић Беране“. Другим словима дописано је: „бр. 9“.

На другој исти разред позира у порти Дечана. Храм је са лијеве стране. На полеђини фотографије је натпис: „Манастир Дечани. Са излета VII-разреда гимназије из Берана.“

Ове фотографије су једина позната документација радова извођених од 1936-1941. године, радова које су изводили Срби радници из села Локвице, жупе Средске, како се истиче, „добри зидари и дрводеље“. Радови су били уперени прије свега на санацију објекта и околине, уређење порте, ријешавање дотока воде, замјене и оправка кровова.

Такође, то је период када је комплетан споменик документован фотографијама, што је омогућило штампу ванредне монографије уочи самог рата.

6 ilustracija 230596 e1570040939859
Чувари Дечана из Зетске бановине

Из међуратног периода потиче неколико фотографија из документације Етрнографског музеја и Народног музеја, које је снимио Антонин Странски, а које приказују чуваре Дечана. Само је једна од њих приказана на изложби Етнографског музеја уприличеној у част византолошог конгреса одржаног 2017. године у Београду.

Позната је појава чувара, „војвода“ манастира, Албанаца – муслимана који су за накнаду чували одређене манастире. У манастиру Дечани чува се документ Управе царске лавре Високи Дечани, акт бр. 1005, 17 09 1937, да је кућа Салих Русте увијек била војводска Дечанска и да је штитила манастир са оружјем.

Међутим, на двије од три фотографије, до зуба наоружани чувари су Црногорци, док је на трећој Албанац, могуће из куће Салих Русте.

7 ilustracija 220586 e1570040995530
Чувари Дечана, Албанац

Један од најмирнијих времена манастира Дечани пада у период између два свјетска рата. У то доба манастир је припадао Зетској бановини, што се у потпуности поклапа са изгледом чувара, као и посјетом Никшићке гимназије, из исте области.

Преузето ИН4С

Back to top button