Срби Хрватске

Цензура америчке друштвене мреже: Доказе о усташким злочинима Фејсбук види као говор мржње

Фејсбук страница Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ блокирана је са образложењем да је ширила говор мржње.

Kако је саопштила та установа, страницу је блокирана од стране Фејсбук администратора.

„Администратору наше Фејсбук странице Марку Јанковићу, који је запослен у установи, избрисан је Фејсбук профил, са образложењем да објаве које су се налазиле на нашој Фејсбук страници шире говор мржње, верску нетрпељивост и не придржавају се правила Фејсбук заједнице“, наводи се у саопштењу.

Подсец́а се да је Фејсбук страница Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ покренута 12. маја 2020. године, са циљем да се јавности приближи рад установе.

На самом почетку, приликом покретања Фејсбук странице, морали смо из описа да избацимо термин „усташки злочин“, да бисмо могли да региструјемо страницу, каже се у саопштењу.

„Kада смо 26. маја објавили текст под насловом ’Логорисање и пљачка Срба из Босанске и Хрватске Дубице маја 1942. године‘, 1. јуна нам је блокирана страница на 30 дана са образложењем да кршимо правила Фејсбук заједнице. Након наше жалбе, истог дана смо добили извињење, уз образложење да су они направили грешку. Следећег дана, за исту објаву смо добили нову блокаду од 30 дана, на коју смо се опет жалили и добили поново извињење уз исто образложење.“

У среду 3. јуна за исту објаву и уз исто образложење избрисан је Фејсбук профил администратора Фејсбук странице Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ Марка Јанковића, чиме је онемогућена даља администрација над Фејсбук страницом Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“, наводи се у саопштењу.

С обзиром да је тренутно онемогућен приступ Фејсбук страници, Јавна установа „Спомен-подручје Доња Градина“ доступна је на званичној веб-страници https://www.jusp-donjagradina.org.

Преузето ВИДОВДАН

Back to top button