Занимљивости

Буди хуман као Србија 1885.

У холу зграде Међународног Црвеног крста у Женеви стоји табла на којој пише: „Буди хуман као што је хумана била Србија 1885. године”. Шта је то Србија учинила 1885. године?

Догађај који представља преседан у историји ратовања, а који се збио у Србији крајем 19. вијека и до данашњих дана се нигдје није поновио, довео је до тога да се постави табла с тим натписом.

Ова необична прича почела је ширењем Бугарске на Балкану посљедњих деценија пред улазак у 20. вијек. Ово је било директно кршење одлука Берлинског конгреса и за тадашњу краљевину Србији представљало директну опасност и провокацију. Послије неуспјеле дипломатске активности, краљ Милан је Бугарској објавио рат.

Србија је у то вријеме већ имала уређене болнице, а већ је основан и Црвени крст. Бугарска, с друге стране, није имала ни војне санитете. Због овога, бугарске рањенике није имао ко да однесе са бојишта ни да им пружи медицинску његу. Међународни Црвени крст прикупио је помоћ из свих крајева Европе, која је требало да се допреми овој држави.

Иронично, једини пут до Бугарске водио је преко Србије.

И тада се догодило нешто што свијет никада није видио – војна команда Србије прекинула је рат на један дан, отворила линију фронта и пропустила медицински транспорт преко своје територије.

Србија је учинила и више: транспорту међународног Црвеног крста додала је љекове, ћебад и кревете из својих залиха и бугарским војницима предала све што је неопходно за отварање једне болнице.

Сличан догађај ни прије ни послије 1885. године нигде није забиљежен – Србија је помогла држави са којом је у том тренутку била у рату.

У знак сјећања на ово несебично дјело, Међународни Црвени крст је Србији додијелио посебно признање за хуманост, а плоча са натписом “Буди хуман као што је била хумана Србија” и данас стоји у згради ове институције у Женеви.

Преузето СЕДМИЦА

Back to top button