Срби Босне и Херцеговине

БРАТУНАЦ: Срамни завет ћутања о страдању Срба у Подрињу

У Братунцу је данас обележена 27. годишњица страдања Срба у средњем Подрињу током рата у Босни и Херцеговини. Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је средње Подриње „место страшних злочина”, о чијим се налогодавцима не говори, мада су њихова имена свима позната.

Додик је истакао да за злочин над Србима у Подрињу нико није одговарао.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић казао је да је у Подрињу извршен највећи ратни злочин над цивилним становништвом Републике Српске.

И он је нагласио да за те злочине нико није одговарао, али је рекао да се никада неће одустати од тражења правде за српске жртве.

По речима Вишковића, на подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака током рата у БиХ погинуло је најмање 2.500 Срба, а на ширем подручју средњег Подриња и Бирча 3.500, док је 5.400 српских породица остало без имовине.

Вишковић је навео да су муслиманске снаге извеле „десетине мучких напада на српска села и оставиле иза себе пустош и смрт”, те да су међу жртвама биле и деца, жене и старци.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић рекао је да ће на улазу у Братунац бити изграђено централно спомен-обележје српским жртвама средњег Подриња.

Обележавању 27 година од страдања Срба присуствовали су и министри у Влади РС, помоћник министра Србије за рад Зоран Милошевић, делегација Народне скупштине РС, као и руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов.

Дошли су и представници Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, представници Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша РС, ветерана, општинске делегације, преноси Бета.

Додик: Срамни завет ћутања о страдању Срба

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Братунцу да ће бити прекинут „срамни завет ћутања светских моћника”, који то намерно чине и дела сарајевске елите о страдању Срба у Подрињу, јер веома добро знају шта се ту дешавало од 1992. до 1995. године.

Он је, на обележавању 27 година од злочина који су над српским народом у средњем Подрињу починиле муслиманске снаге од маја до децембра 1992. године истакао да је скоро свака кућа средњег Подриња завијена у црно и да је то место страшних злочина у којем су само жртве добиле име, али не и налогодавци, иако су њихова имена незванично свима позната.

Додик је подсетио да за злочин над Србима у Подрињу нико није одговарао, преноси РТРС.

„То што они ћуте, не значи да се злочин није догодио, не значи да око 3.500 Срба, укључујући жене и децу, овде нису страдали на најмонструознији начин”, рекао је Додик и приметио да ни данас у Братунцу нема представника међународне заједнице и да је присутан само руски амбасадор Петар Иванцов, преноси Танјуг.

Додик је навео да постоји завера у односу према Србима, од којих се тражи нова послушност.

Он је истакао да су Срби кроз историју научили да немају слободу ако немају своју државу и указао на важност постојања Републике Српске.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је на подручју Подриња извршен највећи злочин над цивилима Републике Српске у протеклом рату и истакао да Влада РС улаже велике напоре како би истина о српским жртвама изашла на видело и да би злочинци одговарали за почињена злодела.

Он је напоменуо да не сме да буде дозвољено негирање српских жртава и селективан приступ правди.

„Жртве које је поднео народ Подриња не смеју бити заборављене, а истину треба да преносимо генерацијама које долазе. Од правде за српске жртве Влада неће одустати, све док злочинци не буду кажњени, а душе страдалих не нађу мир и спокој”, рекао је Вишковић и упутио изразе најдубљег саучешћа породицама старадалих.

У средњем Подрињу су муслиманске снаге од маја до децембра 1992. године убиле 3.500 Срба.

У том периоду у сребреничкој општини убијено је више од 400, а у братуначкој 560 Срба, већином цивила, међу којима већи број жена и деце, уништена су 43 српска села са више од стотину заселака, као и више верских објеката, девастирана гробља и полупани скоро сви крстови у српским селима.

YouTube video

Обележавање 27 година од страдања Срба у Подрињу посвећено је свим српским жртвама из тог краја у рату на простору бивше Југославије, а организује се као знак сећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживео.

Back to top button