Ђорђе БојанићВидео

ВРЕМЕ ЈЕ! За резолуцију о геноциду! Текст резолуције (видео)

Поново се покренула иницијатива за изгласавање Резолуције о геноциду НДХ над Србима током Другог светског рата.

Покрет Срба Крајишника Вас позива да потпишете петицију поводом прикупљања потписа о доношењу Резолуције о усташком геноциду над српским народом у НДХ у периоду од 1941. до 1945.год.

Потпишите и поделите на својим профилма и друштвеним мрежама петицију за доношење Резолуције о геноциду над српским народом у НДХ.

Петицију можете да потпишете на овом линку!

 

Покретач иницијативе је Покрет Срба Крајишника на челу са Милетом Боснићем.

Предлог резолуције о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, припадницима вјерницима Српске Православне Цркве, током Другог светског рата

ПРЕАМБУЛА РЕЗОЛУЦИЈЕ

 У циљу истинског сагледавања страдања Срба, неговања културе сјећања, памћења и одавања помена невиним српским жртвама, сматрамо да је доношење Резолуције о геноциду у НДХ над Србима припадницима вјерницима Српске Православне Цркве током Другог светског рата, који је по свирепости и начину извршења незапамћен у савременој историји цивилизације, од највећег значаја. Једини разлог за њихово потпуно уништење је што су Срби и што су православне вере. Православни вјерници Српске Православне Цркве.

 Геноцид над православним Србима у НДХ био је систематски планиран и провођен прогон и истребљење православних Срба од дјетета у мајчиној утроби до непокретних стараца, не правећи разлику по полу и годинама, од стране усташког режима у НДХ у периоду између 1941. и 1945 године. Геноцид је спровођен кроз мучењем, силовањем и погубљењем на лицу мјеста, пред кућом и у кући, у њиви, на унапријед припремљеним мјестима за масовна погубљења без употребе ватреног оружја, стрељања, у пећинама и бацањем у крашке јаме, у црквама, концентрационим логорима, уништавањем и пљачкањем  имовине, депортацијама, етничким чишћењем, присилним преобраћањем у католике и Хрвате,уништавањем цркава и манастира, црквенога блага и црквених књига, претварањем православних цркава и манастира у католичке, уништавањем споменика културе, паљењем књига, мијењањем имена мјеста и улица, забраном ћирилице, укудањем српских школа, и културних институција и спортских друштава…

 На простору НДХ постојао је систем концентрационих логора, као логора за масовно уништење, прије него у њемачком рајху. Јасеновац, Јадовно, Слано, Метајна…. су по начинима мучења и убијања, монструозности превазилазили  њемачке логоре. У НДХ су постојали, што је незабиљежено у људској историји, и логори за дјецу у Сиску, Јастребарском, Лобограду…

 Вршена су масовна покрштавања Срба православних у Хрвате католике под претњом смрћу. Под покровитељством католичке цркве у Хрвата, дјеци су мењали идентитет и вјеру, правили су од њих Хрвате и са новим идентитетом, именом и датумом рођења давали их на усвајање, након што су им родитеље побили или их послали у логоре.

 Геноцид над Србима је спровођен у складу са усташком великохрватском идеологијом Анте Старчевића и Анте Павелића, а уз учешће комплетног државног апарата, војске, полиције, католичке цркве, као посебан пројекат само за НДХ, јер је уништење Јевреја и Рома било по налогу нацистичке Њемачке не само у НДХ већ у свим квислиншким државама. Као такав геноцид над Јеврејима  као Холокауст или Шоа и Ромима као Порајмос или Самударипен је осуђен.

 Због тога сматрамо, да је доношење једне овакове Резолуције од историјског и цивилизацијског значаја у помен и сећање на оне који су изгубили своје животе само зато што су друге вјере и нације, и опомена да се тако нешто никад и никоме више не деси.

 Предлажемо да РЕЗОЛУЦИЈА О ГЕНОЦИДУ НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ НАД СРБИМА ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА гласи:

  1. Народна скупштина Републике Србије утврђује да злочин над Србима извршен у Независној Држави Хрватској од стране усташког државног апарата, на подручју данашње Републике Хрватске, Босне и Херцеговине и Срема, представљају смишљен и планиран геноцид како је дефинисано Конвенцијом о спречавању и кажњавању геноцида, усвојеној 9. децембра 1948. године, Резолуцијом 260 А(III) Генералне скупштине УН.
  2. ЗАТИРАЊЕ (истребљење, погром, покољ, србоцид) као геноцид над Србима, вјерницима Српске Православне Цркве је планско уништавање и брисање трагова њиховог постојања на простору Независне Државе Хрватске.
  3. Народна скупштина Републике Србије позива све државе потписнице Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида, да осудама овог геноцида допринесу помирењу, успостављању трајног мира и спречавању да се такви злочини никада не понове.
  4. Народна скупштина Републике Србије утврђује обавезу да се у року од шест мјесеци од усвајања ове резолуције изврши допуна кривичног законика Републике Србије, којим ће се порицање и релативизација затирања као  геноцида извршеног над Србима припадницима вјерницима Српске Православне Цркве у Независној Држави Хрватској установити као кривично дело, одговарајуће санкционисано.
  5. Народна скупштина Републике Србије утврђује 28. април (може и дан кад је основан логор Јадовно или дан кад је напуштен Јасеновац) као ДАН СЈЕЋАЊА на жртве геноцида, ДАН ЗАТИРАЊА. На тај дан су године усташе извршиле у Гудовцу код Бјеловара први масовни злочин над  Србима у Независној Држави Хрватској.
  6. Народна скупштина Републике Србије утврђује обавезу и овлашћује Владу Републике Србије да на једном мјесту за све жртве ЗАТИРАЊА сагради Музеј Затирања Срба – Меморијални центар или гробницу за све страдале Србе, као мјесто сјећања, сабрања, одавања помена и истраживања страдања Срба у XX веку.
  7. Утврђује се обавеза државних органа, јавних сервиса, просветних и културних институција да израде планове и програме обиљежавања дана сјећања на жртве затирања, геноцида извршеног над Србима припадницима вјерницима Српске Православне Цркве у Независној Држави Хрватској. У свим основним и средњим  школама на тај дан траба организовати час, у циљу упознавања ученика са извршеним злочинима, објашњавањавати узроке и подизања свести о потреби неговања мира, унапређења људских права, међурелигијске и међунационалне толеранције. Црквеним звонима и сиренам позвати да све стане на минут и да се на тај начин ода помен жртвама.
  8. Народна скупштина Републике Србије захтева од Републике Хрватске и Босне и Херцеговине да на достојан начин обиљеже, одржавају и обезбеђују сва места на којима су извршени злочини, колективне гробнице, јаме, безданке и вртаче, логори, цркве и да омогући да се на тим местима одговарајућим активностима одаје почаст и чува сјећање на жртве затирања.
  9. Ова резолуција ступа на снагу осмог дан од дана од дана објављивања у ,,Службеном гласнику Републике Србије,,.

 

Од 15. фебруара 2024. год на Сретење кренула је иницијатива за потписивање петиције.

Покрет Срба Крајишника Вас позива да учествујете у рекламном споту поводом прикупљања потписа за петицију о доношењу Резолуције о усташком геноциду над српским народом у НДХ у периоду од 1941. до 1945.год.

Спот је замишљен на такав начин да се у њему појаве истински родољуби и патриоте спремни да помогну овој племенитој идеји.

Довољно је да направите кратак видео запис на којем говорите “ВРЕМЕ ЈЕ” и снимак пошаљете на овај телефонски број путем вибера  +381 64 544 7778. 

 

Надам се да је дошло време после осам деценија да и Срби изгласају своју резолуцију о геноциду. Као такав Геноцид над Јеврејима  (Холокауст или Шоа) и Ромима (Порајмос или Самударипен) је осуђен… а над Србима није.

Геноцид над Србима у НДХ заслужује засебну резолуцију због монструозности, масовности страдалих и бруталности невиђених размера и начина убијања људи само зато што су били Срби и православци.

Oсуда овог геноцида допринела би и помирењу, успостављању трајног мира и спречавању да се такви злочини више никада не понове.

Хвала Богу, да је огромна већина ову иницијативу поздравила и указала на велико поштовање.

Али, невероватно је да оваква родољубива иницијатива мора да се минира и гуши од стране појединаца.

А ми такву резолуцију нисмо и не можемо да изгласамо осам деценија.

Уместо да се за то избори удружење историчата, и укаже на ту потребу, ми ћутимо… иницијативу никада нисмо покренули.

Нисмо се изборили ни за назив као што имају Јевреји и Роми… нисмо покренули ни иницијативу за изградњу Музеја затирања Срба или гробницу за све страдале Србе у 20.веку (као што имају Јевреји за своје страдање) за страдање Срба у НДХ (или за све Српске страдалнике у 20.веку).

 

 

Време је да наше жртве изађу из јеврејског холокауста, да добијемо назив за наше жртве и изградимо Музеј затирања Срба или гробницу за све страдале Србе у 20.веку, наглашава Ђорђе Бојанић.

 

Потпишите и поделите на својим профилма и друштвеним мрежама петицију за доношење Резолуције о геноциду над српским народом у НДХ.

Петицију можете да потпишете на овом линку!

 

ДОК БУДЕМО ПАМТИЛИ ДОТЛЕ ЋЕМО ПОСТОЈАТИ !!! Злочин који не смемо да заборавимо!

ЖИВЕЛА СРБИЈА!

Приредио: Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button