Ђорђе Бојанић

Бојанић: У Приједору јауци Срба као 1941/42. тако и 1995.год. Србија не заборавља злочине над својим народом

ОЛУЈА – ЗЛОЧИН КОЈИ ТРАЈЕ! 28 ГОДИШЊИЦА ОД ПРОГОНА И СТРАДАЊА СРБА У СРПСКОЈ КРАЈИНИ ОД СТРАНЕ ХРВАТА... А како видимо Европа ћути о „Олуји“  највећем етничком чишћењу од 1945. год.

Годишњица геноцидног страдања Срба у такозваној операцији „Олуја“ од стране хрвата (наставак убијања и прогона из протекла два светска рата) и у њеном наставку, акцији такозваној „Маестрал“, када је извршен зверски хрватски-усташки злочин  на 13 општина БиХ. Добро је што се Србија сећа тог стравичног злочина и геноцида.

У Приједору (Република Српска) 4. августа је организован скуп и централа манифестација поводом обележавања Дана сећања на страдале и протеране Србе у војно-полицијској акцији „Олуја“, први пут биће обележена у Републици Српској. На месту познатом као Петровачка цеста хрватски “мигови” су циљано 7. августа 1995. године бомбардовали колону српских избеглица и тада је страдало десет цивила, међу којима четворо деце и 21-годишња девојка. А да не заборавимо и прва масовну ликвидацију Срба у Приједору („Илиндански покољ“) у лето 1941. године. За три дана побијено је око 1500 Срба из града и околних села. Био је ово почетак геноцида над Србима из тадашњег среза Приједор.

Манифестација је почела парастосом који је служио патријарх Порфирије са свештенством у присуству великог броја грађана и званичника Србије и Републике Српске.

Председник Републике Србије Александар Вучић “рекао је да се за „Олују“ користе разни изрази, али не желе да кажу да је то највеће етничко чишћење у Европи од 1945. године.

„Данас је РС тешко. Слушао сам Милета малопре. Тешко је и њему, неће он то да вам каже. Говориће да им је лако, а и сами ће да виде око себе неке који ће да кажу „ма није то ништа, ситница“, ал ће да ћуте као заливени како и они не би добили санкције. Нагледао сам се ја тога. Нагледао сам се тога колико хоћете. И зато сам вечерас овде, зато што сам гледао када је Србија затварала границе на Дрини и није давала браћи из РС и Српске Крајине да пређу. Када људима из Крајине који су тражили хлеб и дом није давала да скрену са аутопута да не би узнемирили некога пред изборе. И никада Србија више неће да затвара своје путеве за своју браћу, за свој народ. Србија ће бити уз свој народ и баш ме брига колику ћу цену и лично да платим и било ко други! Нема више баријера за наш народ! Ма каква мука да погоди наш народ, посао Србије, наш задатак, обавеза и света дужност је да будемо уз народ РС када је тешко, када светска сила РС уводи санкције, да кажемо да ћемо помоћи српском народу на сваки начин„, нагласио је Вучић.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је акција „Олуја“ била удружени злочиначки подухват САД и Хрватске која је, како је навео, једва дочекала да етнички очисти тај простор од Срба.

„То се не може опростити. Америка може бити велика, али је унижена и мала јер према једном малом народу упорно одржава негативан однос, како у Републици Српској тако и у Србији. Америка од првог дана руши права Републике Српске и Дејтонски споразум и никад није престала“, рекао је Додик.

Потписан Меморандум о изградњи два меморијална центра

Одлична вест је да је у центру Владе Републике Српске одржан састанак највиших званичника Српске и Србије. После састанка потписан је Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта изградње два меморијална центра посвећена Јасеновачким жртвама Градина и Београд. Оно што нам је било потребно деценијама, а нико није смогао снаге то да покрене и реализује.

ФИЛМ ,,ОЛУЈА“, оно што смо чекали годинама на РТС 1

ТВ премијера потресне драме “Олуја“ – 4. августа на РТС 1

Ово је прича о људској неописивој тузи, трагедији и страдању. Филм продитре у патњу српских избеглица кроз више људских судбина. Немогуће је а не заплакати. Добро је што данас после 28 година имамо овакав филм који приказује патњу и страдање Срба од разуларених хрвата који су довршавали посао који нису у геноциду над српским народом у Другом светском рату.

Попис становништва у Книну

На Википедији може да се нађе податак какав је био попис становништва у Книну од краја 19. века до данас који јасно указује на то да операција „Олуја“ представља етничко чишћење над српским народом.

Бојанић: У Приједору јауци Срба као 1941/42. тако и 1995.год. Србија не заборавља злочине над својим народом

Годишњица геноцидног страдања Срба у такозваној операцији „Олуја“ од хрватских-усташких звери (наставак убијања и прогона из протекла два светска рата) и у њеном наставку, акцији такозваној „Маестрал“, када је извршен зверски хрватски-усташки злочин  на 13 општина БиХ. Добро је што се Србија сећа тог стравичног злочина и геноцида.

Тај дан за нас СРБЕ је дан за сећање, паљење свећа, парастос и наравно огромну тугу, патњу, која је и данас без правде а и кајања од стране агресора.

Од 2015. год  Србија сваке године обележава годишњицу ,,ОЛУЈЕ” да Срби тај злочин никада не забораве и да одају пошту настрадалим Србима. Тако ћемо и научити нашу децу шта се тамо десило, да знају праву истину, да знају за злочин, и зато тај ужасни злочин никада не сме бити заборављен и скривен.

УКРАТКО О ЗЛОЧИНУ ,,ОЛУЈИ”

У операцији „Олуја“ која је почела у зору 4. августа 1995. хрватске-усташке звери, у садејству с муслиманским зверима Босне и Херцеговине, побиле укупно 2.670 и у егзодус натерале 280.000 људи.

У „Олуји“ је с простора Српске Крајине нестало близу 2.000 Срба и протерано око 250.000, а у акцији „Маестрал“ која је била њен продужетак, убијено је 655 и изгнано око 130.000 Срба с подручја 13 општина БиХ. Према подацима „Веритаса“ још се трага за 1.011 несталих Срба, међу којима је 660 цивила од којих 337 жена.

Однос снага је био 7:1 у корист агресора – више од 200.000 војника и полицајаца хрватске војске је напало 30.000 војника Српске Војске Крајине.

Штета настала “Олујом” је несагледива, а статистика “Олује” је више него поражавајућа:

2.670 Срба убијено,

280.000 Срба протерано,

13.000 објеката уништено,

352 трговине уништене,

25.000 кућа уништено,

410 радњи уништено,

78 цркава уништено,

96 музеја уништено,

181 гробље уништено,

920 споменика уништено,

52 домова здравља уништено,

сви индустријски погони уништени…

За овај злочин, нико није кажњен, напротив. Хрватски генерали Младен Маркач и Анте Готовина су у првостепеној пресуди изреченој 15. априла 2011. године у Хашком трибуналу осуђени на 18, односно 24 године затвора. Да би 16. новембра 2012. године у другостепеној пресуди Хашког трибунала ослобођени свих оптужби. Занимљиво је и то да нико од хрватског војног и државног руководства: Јанко Бобетко, Фрањо Туђман, Гојко Шушак, Звонимир Черевенко… нису дочекали суђење или чак нису ни оптужени, пред Хашким Судом.

ХРВАТИ СЛАВЕ НАСТАВАК ЗЛОЧИНА И ПРОГОНА ИЗ ПРВОГ И ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

У овом рату (1991-1995) Хрвати стицајем околности нису убили скоро милион Срба (као у Другом светском рату), али методи обрачуна са старим и немоћним, или са заробљеним српским борцима, били су исти као и у Другом светском рату, препуни нечувене суровости. Ово је био само наставак и финализација злочина (геноцида) највећег масакра и етничког чишћења у модерној историји Европе, о коме цела Европа ћути и окреће главу. Оно што није урађено у протекла два светска рата урађено је током злочиначке операције ,,ОЛУЈА”.

Док Срби оплакују страдале и прогнане у „Олуји“, Хрватска 5. августа слави Дан победе.

У Хрватској се три дана обележава Дан победе, Домовинске захвалности и Дан бранитеља низом манифестација и песмом. Централна прослава је у Книну, што не сме да нас чуди.

У Србији и Републици Српској 5. август је проглашен за Дан сећања за жртве “Олује”. Тог дана се иде у цркву и пале свеће за жртве “Олује”.

Приредио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

 

Back to top button