Срби и Руси

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ОКУПАТОРОМ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН… МОСКВА СПРЕМНА. БЕСМРТНИ ПУК У ОНЛАЈН ШЕТЊИ

76 година од Дан победе над злом фашизма и нацизма

У знак сећања на жртве фашизма и нацизма  у току Другог светског рата, у свету и Европи обележава се, 9. мај – Дан победе. Тада се обележава и Дан Европе, дан када је створена данашња заједница европских народа.

9. маја, обележава се  Дан победе, јер је на данашњи дан, завршен Други светски рат, најкрвавији сукоб у историји човечанства у коме је страдало око 65 милиона људи од чега су готово 31 милион цивили а рањено је око 35 милиона људи. Рат је вођен на територији тадашњих 60 држава.

Традиционално у Русији, 9. маја ће бити одржана велика војна парада у част 76. годишњице победе над нацистичком Немачком. Уз све безбедносне мере против пандемије Ковид.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, у оквиру пробе на Црвеном тргу је марширало 37 парадних јединица. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу раније је изјавио да ће у војној паради учествовати више од 12.500 људи.

Ове године на паради на паради видеће се возила „Тигар“ и „Тајфун“, оклопни транспортери БТР-82А и „Бумеранг“, ПВО системи „Панцир-С“, системи „Јарс“, „Тријумф“, „Искандер“. Ту су и тенкови Т-72Б3М,Т-80БВМ, тешки ракетни систем ТОС-1, противавионски ракетни системи Бук-М3 и Тор-М2.

Ваздушни део параде традиционално је затворило шест јуришних авиона Су-25 који ће 9. маја на Дан победе украсити небо изнад Москве бојама руске заставе.

Како је раније саопштило Министарство одбране Русије, сви летови војних авиона и хеликоптера изнад Москве изводе се на висинама од 180 до 550 метара и брзином од 200 до 550 километара на час.

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ОКУПАТОРОМ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН... МОСКВА СПРЕМНА. БЕСМРТНИ ПУК У ОНЛАЈН ШЕТЊИ
Владимир Путин, фото: © РИА Новости

Председник Владимир Путин честитао је ветеранима Великог отаџбинског рата Дан победе. “Искрено вам честитам предстојећи Дан победе. Проћи ће године, проћи ће деценије, али у нашој земљи 9. мај ће остати најважнији, свети празник. У сваком дому, у свакој руској породици, увек ће бити искрено поносни на херојско дело хероја Великог отаџбинског рата који су спасили свет од нацизма и дали живот за будуће генерације”, нагласио је председник Путин, преносе РИА Новости.

Проба Параде победе у Москви

Ноћна проба Параде победе у Москви

БЕСМРТНИ ПУК У ОНЛАЈН ШЕТЊИ

За сајт Српска историја говори, координатор акције ,,Бесмртни пук“ из Москве, Сергеј Глушенко:

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ОКУПАТОРОМ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН... МОСКВА СПРЕМНА. БЕСМРТНИ ПУК У ОНЛАЈН ШЕТЊИ
Сергеј Глушенко

,,Ближи се 9. мај – Дан победе. Празник, који је за Русе национални, јер служи као подсетник на способност етноса да победи моћне непријатељске снаге које су се окупиле пре три четвртине века из готово целе Европе.

2021 године планирана је кампања Бесмртног пука дуж улица руских градова и у мрежним форматима. Али због рестриктивних мера, „Бесмртни пук“ ове године биће одржан само у онлајн формату, сваки грађанин ће моћи да учествује у овој акцији. Онлајн марш ће бити емитован 9. маја на руској телевизији и друштвеним мрежама широм Русије. Такође нема забране посећивања незаборавних места; пригодни и свечани догађаји планирани су у Москви и у многим руским градовима. У биоскопима ће се истовремено појавити неколико ратних филмова. Упркос рестриктивним мерама за нас 9. маја, ово је велики празник Дана победе, који треба да улива понос својим учесницима због победничких предака!”

БЕСМРТНИ ПУК У ОНЛАЈН ШЕТЊИ
Шетња Бесмртног пука на Дан победе постала је лепа традиција која сваке године окупља све већи број учесника из Русије, али и иностранства. Ове, као и протекле године, Бесмртни пук ће марширати онлајн.
Пријави се на сајту https://2021.polkrf.ru/, наведи место пребивалишта и постани део регионалног марша Бесмртног пука.

ПРИЗОР ЗА ПОШТОВАЊЕ У СМОЛЕНСКУ

Уочи Дана победе 9. маја у Смоленску је развијена најдужа Георгијевска лента на свету. Дугачка је 300, а широка седам метара.

Погледајте видео

https://tvzvezda.ru/news/2021561750-w3mMP.html/player/

Црно-наранџаста лента постала је обележје храбрости, витештва, врлине и победе. На истоку Украјине и на Криму она симболизује отпор. У остатку Европе је симбол победе над фашизмом, а у Србији је још и симбол јединства са руским народом.

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ОКУПАТОРОМ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН... МОСКВА СПРЕМНА. БЕСМРТНИ ПУК У ОНЛАЈН ШЕТЊИ
Фото: Принтсцреен/ТВ Звезда

О СПОМЕНИКУ СОВЈЕТСКИМ ПИЛОТИМА…

Совјетски војници погинули су 7. новембра 1944. год (идентификоване су 23 жртве), месец дана после ослобођења Ниша, у дејствима америчких авиона на колону совјетских војника и авио ескадриле која се налазила на нишком аеродрому.

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ОКУПАТОРОМ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН... МОСКВА СПРЕМНА. БЕСМРТНИ ПУК У ОНЛАЈН ШЕТЊИ
Споменик руским војницима у Нишу, Foto: J. L (портал Нишке вести)

У Берлину је нешто после поноћи 8. маја, односно првих минута 9. маја 1945. године потписана безусловна капитулација нацистичке Немачке.

У име Немачке акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Други светски рат био је прави тотални рат вођен у Европи, Азији и Африци као и водама Медитерана, Пацифика и Атлантика.

За Русију нема дилеме… 9. мај је Дан победе над фашизмом, један од највећих, најсветлијих државних и националних празника и она га тако обележава. Дан Европе у Русији готово нико не помиње.

Дан Европе

Први кораци ка уједињењу европског континента и формирања данашње Европске уније учињени су 9. маја 1950. год. На самиту лидера ЕУ 1985. одлучено је да се 9. мај слави и као Дан Европе.

Тадашњи министар спољних послова Француске, Робер Шуман предложио некадашњим љутим непријатељима Француској и Немачкој да успоставе заједничку организацију којој ће поверити управљање производње угља и челика.

Капитулација Јапана

У току лета 1945. год настављена је борба САД и Велике Британије против Јапана. Добро утврђени и скривени у џунгли, Јапанци су се жестоко бранили. У борбу су се укључиле и камиказе (то су били јапански авијатичари који су жртвовали своје животе обрушавајући се авионима пуним експлозива на америчке бродове). Американци су трпели велике губитке. Америчка влада одлучила је да отпор Јапана сломи употребом новог оружја – атомске бомбе.

Из бомбардера Б – 29 (“супер тврђава“) бачене су 6. и 9. августа 1945. године две атомске бомбе, једна на Хирошиму, друга на Нагасаки. Суочен са огромним страдањем цивилног становништва, јапански цар Хирохито и његова влада потписали су капитулацију 2. септембра 1945. године.

Тиме је завршен Други светски рат.

ЖРТВЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Сматра се да је у Другом светском рату страдало око 60 милиона људи. Због те сразмере Други светски рат се често наводи и као пример тоталног рата. Број рањених био је вишеструко већи, што овај рат чини најкрвавијим сукобом у историји човечанства.

У Европи је погинуло око 40 милиона људи, а у читавом свету око 65 милиона људи… највећи број су били цивили.

Немаца је страдало око 5,5 милиона. Руса (СССР) око 20 милиона, Југословена око 2 милиона, од тога Срба око 1.8 милиона.

Кораком предака – кораком победе!

Прошле године Бесмртни пук Србије је добио своју песму у сусрет 75. годишњици победе над фашизмом

Одржана је и конференција ”Бесмртни пук 2021. – Кораком предака, кораком победе”

*Коришћен сајт Спутњик за израду текста

Приредио – Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button