Ђорђе Бојанић

Бојанић: Палата ,,Албанија“, зашто не ,,Албанска голгота”?

Једно размишљање, опажање... откуд ,,Албанија" у срцу Београда?

Замислите у центру Тиране на најлепшем месту да највећи облакодер носи назив палата ,,Србија”. Наравно то није могуће, што је и нормално.
Али зато у Србији палата „Албанија“ је први облакодер у Београду, на ударном месту.

А имамо и ,,Победника” са чудном капом на глави, наг. Палата ,,Албанија” налази се у средишту града, на углу Коларчеве и Кнез Михаилове улице. Изграђена је за годину дана 1939. године. Дуго је била највиша зграда југоисточне Европе, доминирајући објекат модерне архитектуре.

Прва верзија како је зграда име добила је по истоименој кафани “код Албаније” такозваној жутој кући од дрвета из 1860. године, која се налазила на месту данашње палате, а на том простору је било још доста кафана. Шта ти је кафана за Србе…

Бојанић: Палата ,,Албанија“, зашто не ,,Албанска голгота”?
Foto: vikipedija

Зар није могао други назив, неке друге кафане?… али лажно ,,братство и јединство” нам је у крви, које нас темељно уништава и разара, а ми то изгледа непримећујемо.
Трагично и комично зар не?
Једино то ми можемо да прихватимо и са поносом да истичемо и тиме се дивимо.
Палата ,,Албаније” и ,,Победник”…

Али како нас до скоро учише у школи да су Албанци аутохтон народ и да потичу од Илира, и да смо их овде затекли, срећом то је данас исправљено… можда због тога, и та најлепша места у престоници посветисмо њима. Наравно, ова задња реченица је саркастична али и трагикомична, да ме погрешно не разумете.

Има записа и да је име добила у знак захвалности према Албанији која је у Првом светском рату допустила нашој војсци да се повуче преко њене територије.
И да је тако, зар није могла бити названа Српска албанска голгота?
Други, опет, спомињу извесног угоститеља Михајла Костића који је рачуне у оближњој кафани “Албанез” потписивао” код Албанеза Скендербега”. Он је 1896. године прешао да ради у кафану “Албанија”, али се не зна да ли је затекао то име по доласку или је хтео да на стари углед привуче муштерије.

То су извори који могу да се нађу, али ни један то не потврђује чињенично. Чињеница је да се данас та палата на најлепшем месту назива ,,Албанија”. Ту је суштина мог опажања.

Бојанић: Палата ,,Албанија“, зашто не ,,Албанска голгота”?
Победник,  Foto: telegraf

Свакако неко је имао одличну намеру да се данас та палата назива ,,Албанија”, а то је и суштина без уплива мудровања.

Сваки туриста зна за палату ,,Албанија” али не и за историјат назива, као што не знамо ни ми држављани Србије. Ту је суштина заврзламе… а циљ је испуњен.

Тако ми данас имамо ПАЛАТУ ,,АЛБАНИЈА” и ,,ПОБЕДНИКА”, нагог и са чудном капом на глави, који ни налик не подсећа на српског јунака са шајкачом на глави, нашег ГЕЏУ!

Можда грешим, али тако мислим.

*насловна фотографија преузета са википедије

Приредио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button