Ђорђе БојанићКолумна

Бојанић: O учењу на даљину и просветарима

Проћи ће и ово, као и сва остала искушења којих је било и биће их. Чувајте се, пратите упутства, слушајте упутства, одржавајте хигијену, избегавајте веће групе и дружења… На тај начин чувате и ваше родитеље, баке, деке и ваше ближње. Било је и тежих времена... издржаћемо и ово искушење!

Приредио, Ђорђе Бојанић, проф. историје
Синоћ и данас читам бројне коментаре на ФБ, твитеру, ,,мудри” људи незадовољни… Људи ово је урађено за само један дан, без адекватне и темељне припреме. Мислите да је лако? Не, није, на ово се нико није навикао, први пут се ради у празној учионици и пред камерама. Учитељи и наставници нису водитељи програма и дневника. Некоме смета садржај, не прати план и програм… Људи, ово је велики подухват и успех. Из свих ових часова може доста тога да се научи у овој ванредној ситуацији када су наши животи битни. Свака част наставницима који су прихватили овај изазов, они су наш понос.
 
Да не заборавимо, у њих су упрте све очи, и наставника, и родитеља и деце… Зар треба само да упамтимо понеки лапсус, и да од тога правимо циркус кроз лапрдачину мудраца.
До јуче су ти исти ,,мудри“ људи нападали и писали како се не води рачуна о деци, школе још раде. А сада на интернету (друштвеним мрежама) изгледа ти исти, нападају и овај начин рада и њему спрдају се и ругају.
 
Али, то смо ми- било како да урадиш биће за појединце погрешно.
Толико непоштовања према учитељима и наставницима није нам за похвалу.
Да би деца све то озбиљно схватила, а они су нам најбитнији, ви из тог разлога подржите просветаре.
 
Хајде, покушајте ви боље!
 
Овакав начин рада у оваквој ситуацији њима је још тежи него у учионици. Замислите наставника који у просеку има око 280 ђака, да му сви ученици проследе домаћи рад који је наставник задао ученицима преко разних портала, апликација, вибера. То све треба погледати, евидентирати. Да ли мислите да је то лако? О питањима и нејасноћама родитеља и ученика да не пишем, као ни о комуникацији са њима преко разних апликација.
Наставник сваки виртуелни час треба да осмисли, кроз презентацију и радни материјал који ученицима треба проследити и упознати родитеље који су, у овој ванредној, ситуацији од велике помоћи.
 
Просветари су и родитељи, па ту сву насталу проблематику врло добро осећају и знају.
Зато је потребна подршка свих нас. Ту смо због наше и ваше деце, радимо колико год можемо и знамо, верујте да сви дају свој максимум. Зато за спрдњу није време, чуће подсмехе и омаловажавања ваша деце, на крају ће само они бити на губитку.
Подржите учитеље и наставнике, децу уозбиљите и објасните им да морају да прате наставу на даљину и томе озбиљно приступе.
 
Порука за ученике је да оцена не сме да буде главни циљ, већ да научи нешто. Знање нема цену, а сада га стичете. Све можете да купите али знање и здравље не можете. Зато све ове тешкоће схватите озбиљно.Нисмо се распустили, оцене морају да се закључе на крају године… Све ово је новина како за родитеље, тако и за ученике и наставнике!
Битно је да свако да свој максимум!
 
Проћи ће и ово, као и сва остала искушења којих је било и биће их.
Чувајте се, пратите упутства, слушајте упутства, одржавајте хигијену, избегавајте веће групе и дружења… На тај начин чувате и ваше родитеље, баке, деке и ваше ближње.
 
Било је и тежих времена… издржаћемо и ово искушење!
 
Мало више позитивних мисли и тамјана!
 
Приредио, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја
Back to top button