Ђорђе БојанићКолумна

Бојанић: На Цетињу као некада у Бејруту и Сомалији… где је ЕУ, зашто ћути?

Свака част свештенству и народу Српском на стрпљењу и достојанству!

Јуче на дочеку патријарха српског Порфирија у Подгорици било је величанствено, док на другој страни где су узјогуњени неверници било је тужно и жалосно видети те јуришнике и призоре јада.

Данас је било тужно видети да у времену цивилизоване Европе видимо слике као да смо у Бејруту, Сомалији, Сирији, Либији, Авганистану…

Суштина је да је народ синоћ у Подгорици потврдио да је митрополит Јоаникије достојан, пред Патријархом и архијерејима православних цркава! Уосталом, када је неком Митрополиту црногорско-приморском било лако, НИКАДА?
Бојанић: На Цетињу као некада у Бејруту и Сомалији... где је ЕУ, зашто ћути?
Верни српски народ у Подгорици

Најбитније је да је патријарх српски Порфирије увео у трон  Св. Петра Цетињског митрополита Јоаникија и поред тога што је Ђукановић говорио да треба статус Православне Цркве у ЦГ преиспитати и да устоличења неће бити на Цетињу. Упркос блокадама и барикадама, као и нападима на полицију молотовљевим коктелима и разноразним средствима екстремистичких група.

Добро је и овако, а да је било среће и трезвености било би и САБОРА на Цетињу.  Питам се одакле толика мржња према свему што је Српско? Да ли се у некој земљи нешто слично десило? Ретко је наћи један исти народ са толико подела и мржње… а истина и чињенице су само на једној страни.

Ово је доказ да се српство и српски народ, ма колико год му моћ одузели, никада неће, нити може, уништити у Црној Гори.

А најбитније је било одржати мир и не улазити у сукоб са екстрмистима, што је њима било и потребно да изокрену слику и окриве верујући српски народ, али није им успело.

Црна Гора и Српство се изграђивало на Цетињу, све победе и порази су почињали на Цетињу, ту је био центар, пре свега Цетињски манастир, и ту је проблем код оних који су се одрекли српства, и желе бити оно што нема корен… зато им је и потребан Цетињски манастир и такозвана Црногорска православна црква.

Свима мора да буде јасно да је Митрополија црногорско-приморска епархија Српске православне цркве, тако је и било од вајкада. Надлежни архијереј је митрополит Јоаникије (Мићовић), а седиште митрополије се налази на Цетињу док је Саборна црква у Подгорици. Основана је 1219. године као Зетска епархија, од стране Светог Саве, првог српског архиепископа. Најстарија је епархија Српске православне цркве и једина која постоји без престанка и без икаквих прекида од стицања аутокефалности 1219. год. и никада се неће прекидати, нема тог притиска који Бог неће решити и угодити. Као и што ће Срби на тим просторима увек опстати.

Патријарх српски Порфирије демантовао је синоћ писање појединих медија да сутра неће бити обављено устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу.

,,Зачудило ме је што су поједини медији вечерас објавили да сам одустао од устоличења у Цетињском манастиру. Ради се о ноторној неистини и дезинформацији. Са свим архијерејима окупљеним у Подгорици, већ у раним јутарњим часовима крећем за Цетиње, да устоличим Владику Јоаникија у трон митрополита црногорско-приморских, како је и одлучио Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве – написао је патријарх Порфирије на инстаграму.”

https://www.youtube.com/watch?v=gX61V71BTmA

Док јуришници халачу, ЦЕТИЊЕМ СЕ ОРИ „ДОСТОЈАН“: Свештеници певају „Јечам жела“ и чекају свог Патријарха…

Устоличен митрополит Јоаникије у Цетињском манастиру!

Бојанић: На Цетињу као некада у Бејруту и Сомалији... где је ЕУ, зашто ћути?

Патријарх Порфирије је изјавио:

,, Срећан сам јер смо устоличили митрополита по вољи Цркве, али сам и тужан, јер су неки људи тај чин љубави према свима, намеравали да спрече снајперском пушком.”

Док је председник Црне Горе Мило Ђукановић на сраман начин је прокоментарисао данашње устоличење митрополита Јоаникија, не наводећи прави разлог због којег је чин устоличења тако одржан. Његово обраћње преносим у целости:

“Данас смо на Цетињу сведочили великој срамоти СПЦ и Владе Црне Горе, срамоти незапамћеној у дугој историји црногорске државе, и једнако тако у историји укупног православља. Бруталном злоупотребом државних ресурса, прије свега војске и полиције, и потпуно непримереном употребом силе против мирно окупљених грађана у црногорској престоници, Влада Црне Горе је обезбедила насилну интронизацију митрополита Јоаникија, противно вољи огромне већине грађана Цетиња и значајној броја грађана Црне Горе. Само човек без достојанства би себи дозволио да на такав начин хеликоптерским десантом на црногорску престоницу и под заштитом панцирских ћебади буде уведен у Цетињски манастир, и да на тај начин осрамоти трон Св. Петра Цетињског.”

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ:

Бојанић: На Цетињу као некада у Бејруту и Сомалији... где је ЕУ, зашто ћути?
ФОТО: SCREENSHOT ПРВА ТВ

’Ајд сад да одговорим и Милу! Ни ти, ни било ко други нећете успети да покорите Србију док сам жив. Али вам гарантујем, док сам жив нећу вам дати да Србију покорите онако како сте је покоравали готово 30 година! Док сам жив, а ви знате шта то значи и шта треба да предузмете!, рекао је Вучић.

ТЕНЗИЈЕ ДУГО ТРАЈУ, А СВЕ СУ ПОКРЕНУЛЕ МИРНЕ ЛИТИЈЕ КОЈЕ СУ УЈЕДИНИЛЕ СРБЕ У ИСТРАЈНОСТИ

Требамо се сетити да је пре годину дана у Подгорици одржана протестна шетња под слоганом ,,Никад више 1918″, шта се то десило и шта се дешава са делом данашњих Срба црногораца па се тако олако одричу српских корена и ђедова… тај данашњи стадијум, мислим да нико не може са јасноћом да дефинише… уместо да им слоган гласио ,,Никад више 1916″!

А црногорски парламент прогласиo је ништавним одлуке Подгоричке скупштине из 1918. год (о уједињењу са браћом Србима), тиме су ти ,,црногорци“ поништили сами себе и пљунули на свог ђеда… а сада донели срамни Закон о слободи вероисповести и правном положају верских заједница а да изгледа нису ни свесни шта чине, омађијани ликом и делом ,,једног“ човека.

Да ли уопште тај део срба ,,милогораца“ зна шта се те 1916. десило (те године потписана капитулација Црне Горе, од тада ЦГ је део аустроугарске, а ослободиће је Срби, а не окупатори…). Нека прочитају своју историју, како је краљ Никола побегао из Црне Горе са огромном количином новца и оставио свој српски род да се бори за слободу Српства и Црне Горе. Зато и слоган треба да гласи ,,Никад више 1916″ и издаја, која је данас присутна у Црној Гори код дела црногораца који се одричу свега што је Српско.

Лепо рече Матија Бећковић за један  део данашњи црногораца ,,Црногорци су прва нација без ђеда“. И стварно јесу (наравно, не сви… да не генерализујемо)!

Сви вековни изроди српски, који су стварали неке нове нације, говоре уистини српским језиком, само што га не зову више српски, већ су измислили нова имена за стари језик наших, а и својих, предака!

И ово морамо да знамо, и да памтимо!

Историја без чињеница, историја која се заснива на извртању чињеница, присвајању, отимању и крађи идентитета оног коме ни сами не припадају… У жељи да формирају вештачку заједницу… па сурово газе по чињеницама и истини до свог накарадног циља.

За крај да се подсетимо песме Онамо, ‘намо, краљ Никола био је образован и песнички надарен. У песми Онамо, ‘намо коју је Богдан Поповић уврстио у Антологију новије српске лирике, изразио је стремљење ка највишем српском идеалу, ослобођењу Косова и Метохије. Овај патриотски спев, с мотивима из борбе за ослобођење од Турака, кнез Никола написао је 1867. године. Да ли се браћо и овог спева стидите? Никола је део наше историје… и ваше. А зашто је издао Црну Гору те 1916. и напустио српски народ, то је већ друго  питање.

“Нико срећан, а нико довољан,
Нико миран, а нико спокојан;
Све се човјек брука са човјеком:
ГЛЕДА МАЈМУН СЕБЕ У ЗРЦАЛО”
ВЛАДИКА ПЕТАР ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ
И за крај, уразумите се браћо, мир нема цену! Један смо народ, видљиво подељен, али ваљда можемо живети у миру, слози и поштовању.
Приредио Ђорђе Бојанић. главни уредник сајта Српска историја
Back to top button