Ђорђе Бојанић

Бојанић: Моја ОДА њима… окупаторима и кројачима

Зашто тражите? Зашто отимате Косово и Метохију? Да ли ви који кројите туђе и ви који отимате, на њему имате нешто своје - бар камен...? Имате ви само изграђено на мојој земљи и згаришту Српског камена, који сте у пепео разградили, на земљи Србина, који је на тим просторима од давнина.

Ти који отимаш и који кројиш… на тој земљи је преко 1200 српских храмова, црква и манастира… старији много више и од Америчке државе (САД).

Реци ми, кројачу, да можда ту није мој Србин ратовао и проливао крв вековима? Та је земља крвљу српском натопљена!

Па ви који отимате нисте рекли кројачу да ни свог имена немате за ту ,,вашу творевину”, већ сте и име Косово отели. Изгледа да вам Косови стално певају Србинову песму.

Нећете да споменете и Метохију. Ако знате шта је Метох!?

Метох је црквена земља, имање… чак и то отимате.

Еј, освајачи… отели сте и Скендербега, нашег Србина. Идите до Хиландара и посетите гроб његовог оца Јована и брата Репоша… тамо можда спознате истину.

Заборавили сте и Скадар… хиљадугодишњу престоницу Србинову.

Знам ја добро шта је ,,моје” Србиново!

Довољно говоре и имена, топоними… Ево неких: Дреница дрењином је пуна; Србица препуна је Срба; орахом је Ораховац препун; Драгашу Драгаш име дао као Урошевцу што је Урош дао; Брезовица брезама је пуна, а Митровицу по Митру назваше; Липљаном липе цветале и мирисале; Лешак лешницима препун, Исток по сунцу назваше…

Чији су божури?

Метохијом звона непрестано звоне…

Али и ви,окупатори, које вас Србин давно прими пред српским ћивотима,  клечали сте и под иконама наших светитеља, молили сте пред ћивотима за милост и исцељење. И треба. Никада вам нико бранио није.

А ви ломите гробља, поломили сте ми гроб  мог деде и моје бабе. Па зар су вам те кости криве за нешто? Или вам говоре на чијој сте земљи, па вам то не да мира?

Реке моје… Бели Дрим, Бистрица, Ибар…. не могу вам опрати сво зло које начинисте.

А Призрен… еј Душанов.

А Грачаница… еј Милутинова.

И запамтите, да ни једног Србина не буде на Светом Космету, опет нас је више него вас, много више… Ми имамо градове под земљом. Знате ли каква је то армија, која вам никада неће дати мира на отетој земљи Србина?

И запамти, никада се Космета нећемо одрећи!

Нема тога који то може поклонити или даривати… тај може то са својим имањем, кућом, станом али са Косметом НЕ.

Чекаћемо, макар и 2000 година.

ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ И НА СВЕТОМ КОСМЕТУ!

Приредио: Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button