Ђорђе Бојанић

Бојанић: Манастир Светог Нестора, запуштен (видео)

Манастир Светог Нестора, запуштен као и Руска црква у Адровцу, отворена, али без свештеника... буквално препуштена зубу времена, полако се урушава, што ћете видети на фотографијама.

Удаљен  је 5 километара од манастира Свети Роман. Манастир се налази на прелепој узвишици изван села Витковац, скретањем са главног пута, такође води асфалтиран пут мање од  два километра до манастира.

Бојанић: Манастир Светог Нестора, запуштен (видео)
Плафон који је у доста лошем стању

Цркву је подигао Нестор Синаит (назив “Синаити” је везан за Синајску Гору. Синај је од давнина био привлачан за пустињаке, као место богојављења и тајанственог сусрета између Бога и Мојсија) који је по народном предању био рођени брат Романа Синаита, који је подигао манастир Свети Роман. Преподобни Нестор је подигао цркву више села Витковца, на левој страни Мораве, према Алексинцу, Има предања и да  је то управо онај Нестор који се убраја у значајне духовне личности у време кнеза Лазара.

По народном предању и веровању у народу браћа Роман и Нестор били су, највероватније, ученици Климента и Наума, али то је само народно предање.

Он је цркву посветио Светом Нестору Солунском. На основу записа на плочи који је у цркви пронађена, сматра се да је овде, поред Нестора, сахрањен и Петар Гребељановић, брат кнеза Лазара Хребељановића. Петар Гребељановић се замонашио у Хиландару а касније је дошао у овај манастир где је сахрањен, који је и његова задужбина.

Иза цркве постоји стаза која води до планинског потока, који има изглед малог кањона и лековитог извора.

Бојанић: Манастир Светог Нестора, запуштен (видео)

У близини манастира Св. Нестор, је Крст и спомен плоча подигнута у част погинулим руским добровољцима у Српско-турском рату 1876-77.год за слободу Срба и Србије. Страдало је преко тридесет руских официра.

Бојанић: Манастир Светог Нестора, запуштен (видео)

Овај крај од Алексинца до Ражња (у долини Јужне Мораве) може бити велики верски, духовни и историјски туристички потенцијал. Ту се налази велики верски и духовни центар манастир Светог Романа и манастир Ђунис Покрова Пресвете Богородице, у близини је и Руска црква у Адровцу и црква Свети архангели Михаило и Гаврило у Делиграду која одише историјом.

Свакако да има наде и за овај манастир, у времену када се интензивно обнављају цркве и манастири.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО ПРИЛОГ

Фотографије, видео: Ђорђе Бојанић

Приредио: Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button