КолумнаЂорђе Бојанић

Бојанић: Коначно је врх Србије показао да је од великог значаја за Србе прослава Светог Саве у Скопљу

По први пут један од председника Србије присуствује Светосавској академији у Скопљу у Македонском народном позоришту.

Од 2007. године 27. јануар је национални празник Срба у Северној Македонији, а централна свечаност се сваке године одржава у Скопљу.

Овај дан је нерадни дан за Србе у Северној Македонији.

На овај начин, Србија показује јединство српског народа ма где год живео. Академији су присуствовали званичници Северне Македоније, Србије, Републике Српске и Црне Горе, што улива наду за јединство Српског народа.

Што је врло значајно и позитивно да је коначно ове године установљен и програм који се зове “Светосавска недеља”. Одржане су и четири светосавске академије у Скопљу, Куманову, Тетову и Битољу, где су присутни били и Срби из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

*Међу присутнима поред председника Србије Александра Вучића на свечаној Светосавској академији су и Никола Селаковић, Арно Гујон и многи други.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је веома срећан што је у Скопљу и што је први председник који се обраћа на овакав начин, и да му је то додатна обавеза и још већа одговорност за будућност.

Бојанић: Коначно је врх Србије показао да је од великог значаја за Србе прослава Светог Саве у Скопљу
Александар Вучић, скриншот
Тањуг

Александар Вучић истиче да попут Светог Саве бирамо начин на који остварујемо своје циљеве. Рекао је  ,,Јасно нам је као и њему да су мир и јединство једини начин опстанка. Баш као што је знао и да је политика вештина могућег, па је круну тражио на западу, а архиепископију на истоку. Изабрао је школу, законе, учење и ред. Будућност свих нас није могућа без 800 година ових постулата. Ропство се данас заснива на незнању, на заостајању. То је знао и Свети Сава, зато је учио и преводио. Оставио је у аманет својим ученицима да подучавају друге”.

Вучић је подсетио и на Законоправило Светог Саве.

,,Мислим да смо данас сви свесни да се Србија данас брани у Црној Гори, Републици Српској и Северној Македонији као и ПРАВОСЛАВЉЕ И СВЕТОСАВЉЕ, то чине наша пробуђена браћа. Браво јунаци, достојни својих предака! ДА НИЈЕ БИЛО САВИНДАНА НЕ БИ БИЛО НИ ВИДОВДАНА!” каже Ђорђе Бојанић.

Приредио: Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button