Бранко ДимескиЂорђе БојанићКарашјок

Бојанић: Карашјок, како се зачела идеја о екранизацији српског страдалаштва у Норвешкој

Коначно ће Срби сазнати праву истину о свирепим злочинима над Србима у Норвешкој

Из интервјуа публицисте и продуцента Бранка Димеског са најутицајнијим норвешким историчаром Кнутом Фловик Турасеном на сајту Српска историја се зачела идеја са Бранком Димеским, историчарем Кнутом Фловик Турасеном, режисером Кјетилом Палмqуистом и историчарем Ђорђем Бојанићем о изради филма о страдању Срба у Карашјоку (Норвешка).

Срећан сам због већ остварене идеје која је у реализацији… тако са радошћу следеће недеље дочекујем норвешку продукцију која после снимања у Лапонији, Карашјоку снима и делове у Србији и у мом граду Нишу, Београду и Крагујевцу.

Велика је то радост, отргнути истину из канџи заборава, која није случајна. Као да није било храбрости да се покрене екранизација истине. А истина је да су ту страдали само Срби (94 посто). А ми тамо у Карашјоку немамо ни адекватно обележје, на табли пише ,,У спомен југословенским интернирцима…”. А ко су ти југословенски интернирци, да ли то зна светски туриста… да су то били Срби, који се не спомињу? Ту је и наша трагедија. Зашто је то тако, велико је питање, мени и јасно… зато и радимо на томе, да то исправимо.

Бојанић: Карашјок, како се зачела идеја о екранизацији српског страдалаштва у Норвешкој
Табла на којој пише ,,У спомен југословенским интернирцима…”

Сви страдали су били само Срби… срећом да имамо и попис страдалих Срба, где се то и види.

Коначно ће Срби сазнати праву истину о свирепим злочинима над Србима у Норвешкој.

Слава нашим мученицима!

*Хвала мојим пријатељима продуценту Бранку Димеском, историчару Кнуту Фловик Турасену и режисеру Кјетил Палмqуисту и норвешкој продукцији PQX MEDIA.

Амбасада Републике Србије у Ослу, Црквена општина Свети Василије Острошки из Осла и Савез Српских Удружења су подржале овај пројекат.

КАДРОВИ (трејлери) СА СНИМАЊА

Приредио: Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button