ВидеоДруги светски ратЂорђе БојанићСрби Хрватске

Бојанић: Изгледа да је госпођа Колинда заборавила да представља народ који је једини у Европи имао логоре за децу…

Невероватна, и болна данашња изјава Хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да је хрватски народ, сразмерно броју становника, највише допринео антифашистичкој борби у Европи.

Питам се где води ова изјава, да ли Колинда мисли на оне покатоличене Србе или протеране и зверски поубијане Србе у том рату или из Олује и етничког чишћења Хрватске од Срба, оних који су увек били на страни победника за разлику од тих које она представља… ?

Изгледа да јој је ,,оваква Европа“ помутила разум и дала додатну енергију да креира и лажира историју по жељи пораженог и оног ко је геноцид чинио над недужним становништвом, а специјалност су им била иживљавања над децом и бебама. Не чуди ме ни изјава ни ћутња и одобравање Европе… ту је јасно све, одавно!

Опасност је што смо ми народ који ће и даље пљувати по Русији и питати се, а када су нам то Руси помогли и одобравати сву агресију и отимачину која нам стиже из те Европе и тамо хрлити само за привидно и материјално ,,бољим“ животом.

Срамно је да у Пољској поводом обележавања 80 година од почетка Другог светског рата није позвана Русија и Србија, две државе које су имале највише жртава и највише допринеле ослобађању Европе од нацизма и фашизма (тада највећег зла…). Срећом да ће победници Срби и Руси прославти заједно победу у Другом светском рату, што је најавио амбасадор Русије у Србији, Александар Боцан-Харченко и рекао да су ,,пред нама свечани датуми – 75 година од ослобођења Београда 20. октобра 2019. године и 75 година Велике Победе 9. маја 2020. године. Драго нам је што их дочекујемо заједно са Србијом“.

Мислим да је овај чин Европе данас свима јасан, као и онај у Француској прошле године, када је Хашим Тачи добио предност над нашим председником Александром Вучићем на церемонији у Паризу, поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата, место иза Владимира Путина. Свакако, данас се не дешава ништа случајно… циљ је понижење и унижење. Циљ је креирање и лажирање историје… трагично је што појединци у Србији то подржавају па чак и смањују број српских жртава, ту је и суштина трагедије, а не у Колиндиној изјави.

Да се вратим на изјаву госпође Колинде, ово је и прилика да је подсетим на истину и чињенице…

Главна жеља Хрвата је да се о њиховом колективном злочину ћути, у овом времену када се скрнави и лажира број српских жртава, а у томе и ми сами им помажемо нашом ћутњом. Њихов циљ је да нико ништа не говори ( можда зато и нисмо позвани…), да се нигде о њему не пише, а наша треба да буде супротна, да се о томе прича, расправља и што је најважније пише, јер само писани траг остаје за века и векова, а чињеница и извора имамо на претек… а тек колико неоткопаних јама по тој Хрватској има.

Сву нашу ћутњу они вешто користе, што и није чудно… изгледа, желе да сперу љагу крваве историје која им изгледа из јама неда мира.

Све оно негативно, патолошко и злочиначко што је карактерисало нацифашизам и његове слуге достигло је врхунац у геноциду над децом… тај злочин је и најболнији, њега требамо ставити у фокус страдалаштва и патње. Убијајући нејач, хрватски (усташки) крвници су показивали најмрачнију страну свога бића. На најсуровији начин уништавали су животе дечака и девојчица, од којих су многи били још у пеленама. Све ово мора да се зна и светска јавност упозна, то треба да буде наш циљ… штампање књига на свим светским језицима, филмови, документарци… за то мора бити новца, ту је можда и кључ нашег опстанка… у истини, чињеницама и знању.

Ти усташки зликовци су децу су стрељали у сталку и пеленама, бебе су набијали на бајонете, коље и шиљате летве од плотова, клали ножевима, брадвама и секирама, спаљивали у кућама и крематоријуму, на Градини код Јасеновца кували у котловима за справљање сапуна, завезану у строже и џакове бацали у реке и бунаре, живу отискивали у шпиље и пећине, гушили цијанкалијем и тровали каустичном содом, сатирали глађу, жеђу и хладноћом.

А ми данас имамо појединце који и маштају и верују у нову заједничку творевину, и то због братства, напретка економије, трговине… то је трагично.

Да ли је Колинда  заборавила да су људи, жене и деца уништавани  у Градини, Јасеновцу, Јадовну, Пагу… на најсвирепији начин. Од 1942. године на терену Градине копане су гробнице 30 метара дужине, 4 метра ширине и 2-3 метра дубине, где су живи људи набијани у гробнице у стојећем ставу, затим су дрвеним мањевима убијани ударцима по глави, поливани живим кречом и затрпавани.

На овај начин убијано је по 1.000 људи у једној гробници. Уништавање је вршено и помоћу 12 челичних казана у којима су кувани људи; зазиђивањем живих људи у зграду без прозора и врата; затварањем у просторије од камена и затрпавањем сламом која је онда паљена; клањем жртава; вешањем на великој тополи која се налазила на обали Уне. …

Нашом ћутњом хрвати и њихова стратегија су успели из злочина да буду у истој равни са нама, ту је и највећа трагедија.

Велики број католичких фратара, њих преко  1.200  је  учествовао  убијању и клању Срба, а папа би да без извињења посети Србију… и за то је крива наша ћутња и нејасноћа нас самих. Као да не знамо шта хоћемо.

Препоручујем Колинди дело Виктора Новака, али није ми јасно зашто се код нас не користи најзначајније дело Виктора Новака, капитална књига „Магнум Кримен (Велики злочин) – Пола века клерикализма у Хрватској “ у којој аутор открива спрегу Римокатоличке цркве и усташтва и државе НДХ… коју до скоро нисмо имали у свим поглављима, зашто се толико дуго скривала од нас смих, ко је скривао?

Ако хоћете да уништите један народ … уништите његову историју… за то вам рат не треба !!!

То се нажалост нама десило и дешава… време је да се расвестимо !!!

ДОК НАМ СРПСКА ИСТОРИЈА НЕ БУДЕ ПРИОРИТЕТ И ДВОГЛЕД, ДОК НЕ ПОЧНЕМО ДА УЧИМО ИЗ ЊЕ И САГЛЕДАВАМО БУДУЋНОСТ И РАЗУМЕМО ОПАСНОСТ… биће тешко по нас,  а ако је разумемо, видећемо и будућност као што из ње видимо прошлост, тако ћемо сагледати и опасност. Ми морамо учити из сопствених грешака… а имамо их на претек.

Ко разуме… разумео је.

Сходно научним принципима требамо узети све чињенице у разматрање, и што више користити све изворе, трагати за изворима и чињеницама, и што више расправљати аргументовано о том проблему. Једино се тако долази до истине!

Све док чињенице и истину не поставимо на ноге, неће бити добро ни по вас ни по нас… газиће ,,моћни“ и вас и нас, и од овог простора правити оно што не жели ни ваш ни наш народ.

Срдачан поздрав г. Колинда, ово је био само добронамерни подсетник и сурове чињенице!

Живимо у миру и већ једном будимо добре комшије, више од тога нам није потребно.

Приредио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button