КолумнаЂорђе Бојанић

Бојанић: Данас је и Дан сећања на Холокауст, чувамо сећање на велику жртву јеврејског народа

Сећање на жртве холокауста је опомена свима у свету. Аушвиц и Јасеновац и остали логори, симбол су смрти и опомена да те злочине никада не смемо заборавити.

Тај дан (сећање на јеврејски холокауст) је узет у знак сећања на дан када је 27. јануара 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, ослобођен од стране Руса.

Холокауст је име за систематски државни прогон и геноцид над Јеврејима током Другог светског рата од стране Нацистичке Немачке и њених сарадника.

Жалосно је што ми Срби ни данас немамо назив за наше Српске жртве као што имају Јевреји (Холокауст или Шоа) и Роми (Самударипен). А немамо ни Маузолеј као што имају Јевреји (Јад Вашем) или Јермени за сећање на своје страдалаштво.

Од 2009. године Република Србија има статус придруженог члана у међународној Радној групи за међународну сарадњу у области образовања, сећања и истраживања Холокауста.

Никако да се угледамо на Јевреје а и Роме по том питању сопственог страдалаштва и односу према жртвама свог народа, што је са њихове стране за похвалу.

Приредио: Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

 

Back to top button