Срби и Руси

Боцан-Харченко: Једини основ за рјешење КиМ – Резолуција 1244 СБ УН

"Једини основ за рјешавање треба да и даље буде Резолуција 1244 Савјета безбједности УН, у којој су утврђени темељни принципи мировног рјешавања косовске кризе"

„Изазивају дубоке недоумице произвољна тумачења става Русије о рјешавању косовског проблема, које су се појавиле у дјелу јавности. Остаје отворено питање, какав је циљ покушаја да се искриви, изопачи садржај приступа Русије, да се тај садржај прикаже потпуно обрнуто“, казао је Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, преноси Политка.

Он је казао да је став Русије о рјешавању косовског питања кристално јасан.

„Тај став је добро познат. Једини основ за рјешавање треба да и даље буде Резолуција 1244 Савјета безбједности УНу којој су утврђени темељни принципи мировног рјешавања косовске кризе“, рекао је он.

Русија се залаже за постизање између Београда и Приштине одрживог и узајамно прихватљивог компромисног решења на основу међународног права, важеће Резолуције 1244 СБ УН.

„Русија ће се сложити само са оним рјешењем које ће бити прихватљиво за Србију. За непосредно учешће Русије у преговорима о косовском питању неопходан је одговарајући позив Београда. Да нагласим поново да такви преговори треба да се воде у међународноправном оквиру, у овом случају се ради о Резолуцији 1244 СБ УН“, казао је он и додао:

„Такође полазимо од тога да је ситуација у Покрајини Косово неотуђива тачка дневног реда Савјета безбједности УН. Пажња Савјета безбједности УН према косовској тематици не смије да се смањује.“

Дефинитивно рјешење косовског проблема треба да одговара међународном праву. Будући да се ради о обезбјеђењу међународног мира и безбједности, такво рјешење треба да буде одобрено од стране Савјета безбједности УН, преноси Политика.

 

Преузето ИН4С

Back to top button