Срби Хрватске

Басташић: Бреме драматичног породичног искуства није лако ни за потомке жртава Покоља ни за потомке џелата

У петак 05. фебруара 2021. на РТС – Радио Београд 1, гост емисије “У средишту пажње”, био је Душан Басташић, председник удружења “Јадовно 1941.” из Бањалуке. Удружење окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса логора смрти НДХ, Госпић – Јадовно – Паг.

Филм “Дара из Јасеновца” редитеља Предрага Антонијевића, српски кандидат за награду “Оскар”, премијерно је приказан у биоскопима неколико америчких држава.

Дистрибуцији су претходиле бројне полемике, спорна оцена магазина “Варајети” да је реч о српској пропаганди, реаговања домаћих званичника и рат на друштвеним мрежама између српских и хрватских корисника.

Како је и зашто српски филм толико узбуркао духове? Како је могуће да истина о догађајима од пре осам деценија, испричана филмским језиком, ни данас не може да се прихвати?

То су била нека од питања за госта емисије “У средишту пажње”, Душана Басташића, председника удружења “Јадовно 1941.” из Бањалуке.

Басташић је изјавио да није лако потомцима жртава Покоља али и потомцима џелата, носити се са бременом драматичног породичног искуства

Аудио снимак емисије можете слушати овдје: (емисија почиње од 18:35 минути емисије)

Интервју почиње у 18:40 минути емисије

Удружење окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса усташких логора Јадовно. Основано је са циљем да се жртве и злочини сачувају од заборава.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

Преузето ЈАДОВНО

Back to top button